Verbaast het je dat mijn grote passie foodfotografie is en niet zozeer het koken zelf? Begrijp me niet verkeerd, ik hou van koken en zeker van bakken maar mijn passie is fotografie.
Foodfotografie
Daarom bied ik ook deze foodie fotografie cursus aan. Daarin leg ik onder andere uit over compositie technieken en manieren om een foto interessanter te maken. Maar omdat ik van de week geïnspireerd was ben ik direct aan de slag gegaan met een nieuwe cookierecept, namelijk deze choco toffee cookies met bruine boter. Fantastisch lekker! Daarnaast zijn cookies erg leuk om te fotograferen omdat ze van zichzelf er al zo goed uit zien.
Toch heb ik een paar trucjes om én de cookies mooier te maken en laat ik zien hoe ik mijn cookies style. Ik had een beetje haast tijdens het filmen want we moesten de deur uit voor een verjaardag, maar het geeft goed mijn (wellicht chaotische) gedachtegang weer tijdens het fotograferen.
Het zou je misschien verbazen dat mijn cookies ook niet altijd even perfect en rond uit de oven komen. De truc in het filmpje gebruik ik dus heel vaak. Echt een kijkje achter de schermen dit, vind je niet!
Verder nog wat tips voor de styling op een rijtje:
- Bedenk van tevoren wat voor kleur/sfeer je wil. Ga je voor koel en moody, koel en licht, warm en moody of warm en licht? Bedenk dit van tevoren. Het is ook afhankelijk van je stijl en de rest van je fotografie/feed, en pas hier je props op aan. Zo heb ik hier gekozen voor warm tinten en dus bruin bakpapier. Ik hou heel erg van een minimalistische stijl dus hou mijn props altijd minimaal. Ik gebruik meestal liever ingrediënten van het gerecht om mijn compositie te versterken.
- Compositie! Gebruik een compositie techniek en gebruik de lijnen van je compositie om daar je props en andere ingrediënten op te leggen. Hier heb ik de golden triangle gebruikt.
- Maak lagen! Door meer lagen toe te voegen in je foto maak je het interessanter om naar te kijken. In deze foto’s heb ik eerst het bakpapier, dan de ingrediënten rondgestrooid en dan de cookies én dan nog wat flaky zeezout. Ook maak ik lagen in de dimentie van de foto door met scherpte diepte te werken.
- Het herhalen van vormen zorgt ook voor een interessantere foto. Komt goed uit hier, want we werken alleen maar met dezelfde vormen.
- Nadat je de foto’s hebt gemaakt waarvan je zeker weet dat ze werken kan je wat meer gaan rommelen en spelen. Neem eens een hap uit een cookie bijvoorbeeld. Dat geeft een uitnodigend gevoel namelijk. Meestal zijn de foto’s die ik op het einde neem mijn favoriete foto’s.
Het lijkt misschien veel om aan te denken, maar ik beloof het.. als je vaak genoeg oefent dan wordt het uiteindelijk tweede natuur. Heb je hulp nodig want je komt er zelf niet uit? Overweeg dan eens de 1 op 1 foodfotografie cursus, dan kunnen er er dieper op in gaan!