falafel met een pittige saus
Avondeten,  Lunch

Falafel met een yoghurt harissasaus

Sinds in ik Libanon ben geweest ben ik weer een groot fan van falafel. Ze zijn zo lekker kruidig, het is gezond (ik frituur ze niet), je krijgt meteen groenten binnen, en het is heel lekker. Zeker in combinatie met een hummus of zoals hier een yoghurt harissasaus

Gezonde maaltijd

In dit gerecht gaat dus praktisch alleen maar groenten en kruiden! Ik serveer er ook nog eens extra gegrilde groenten bij voor nog meer smaak en kleur. Je kan meteen een hele ovenschaal vol groenten grillen zodat je meteen zou kunnen mealpreppen voor de dagen erna. Denk aan een salade of couscous met gegrilde groenten en geitenkaas. De groenten besprenkel ik met wat olijfolie en bak ik daarna in de oven totdat ze mooi gaar en geurig zijn.

Snel recept

Als je groenten gegrild zijn is dit gerecht verder heel snel klaar! Een kwestie van alle ingredienten in een keukenmachine, balletjes draaien en bakken. Je kan natuurlijk verse kikkererwten gebruiken en deze zelf weken, maar dan ben je helaas wel iets langer bezig. In dit recept maak ik gebruik van kikkererwten uit blik.

Harissa

Ik serveer bij deze falafel dus een knoflook harissa saus. Kennen jullie harissa? Ik vind dat héérlijk. Het is lekker pittig, heeft wat weg van sambal of chili, maar is dan de Tunesische variant daarvan. Het wordt gemaakt van onder meer pepers, chili, knoflook, komijn en koriander. Past perfect bij falafel dus! Wil jij ook graag deze saus zelf maken? klik dan hier voor het recept.

Recept falafel

  • 1 groot blik kikkererwten
  • 1 kleine ui
  • handje peterselie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 1/2 tl zout
  • 2 tl komijn poeder
  • 1 tl koriander poeder
  • 1/4 tl zwarte gemalen peper
  • 1/4 tl chilipeper
  • 2 el bloem
  • 1 tl bakpoeder (dit zorgt ervoor dat de falafel wat fluffy wordt)
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 2 tl harissa
  • 2 pita broodjes
  • optioneel: extra groenten om te grillen

Bereidingswijze falafel

1. Doe de kikkererwten, ui, knoflook, peterselie, zout, komijn, koriander, peper, chilipeper, bloem en bakpoeder in een keukenmachine en pulseer totdat je een mooie dikke pasta hebt.

2. Pak per falafel ongeveer een eetlepel van dit mengsel en rol hier een mooi balletje van.

3. Als je merkt dat je balletjes niet stevig genoeg zijn, voeg dan nog wat bloem toe en meng dit nog even door in de keukenmachine.

4. Zodra je alle balletjes hebt gedraaid, laat ze dan een half uurtje opstijven in de koelkast. In de tussentijd kan jij de saus maken,pitabroodjes verwarmen en de keuken weer opruimen.

5. Om de saus te maken hoef je enkel de Griekse yoghurt te mengen met de harissa. Meng alleen niet te goed want het is lekkerder als je stukjes pure harissa door de saus hebt zitten.

6. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een koekepan en bak hier de falafel aan totdat ze mooi bruin zijn, dit duurt ongeveer 2 a 3 minuten per kant.

7. Laat even uitlekken op een keukenpapiertje.

8. Serveer je falafel met de saus, je pita en de gegrilde groenten.

Enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.