Ik dacht altijd dat ik nooit een fan was van kip, of tenminste het kluiven van kip, maar ik ben erachter gekomen dat ik dit wel héél erg lekker vind.

Door het frituren krijg je een enorme krokante buitenlaag, niet meer zo’n vies zacht velletje (dat is vooral wat ik heel erg vies vind), en de binnenkant blijft heel erg sappig. Verder passen de kruiden die ik heb gebruikt hier heel goed bij.

Zonnebloemolie zodat je kip krokant en sappig wordt

Ik heb geen frituurpan dus gebruik mijn gietijzeren braadpan om in te frituren. Dit doe ik meestal met een liter zonnebloemolie. Deze olie kan het goed aan om tot hoge temperaturen verwarm te worden zonder dat het gaat roken en stinken. Verder is het een neutrale smaak, ook ideaal bij bakken. Oh nog wel een tip: zorg ervoor dat het frituurvet echt goed heet is voordat je begint met bakken. Je wil namelijk dat de buitenkant meteen dichtgeschroeid wordt waardoor alle smakelijke sappen in de kip blijven zitten.

Karnemelk

Naast het frituren is de karnemelk een reden dat de buitenkant zo goed knapperig wordt. Je marineert de kip eerst in gekruide karnemelk en vervolgens wentel je het door gekruide bloem. Dan snel de frituur in!

krokante kip

Heerlijke krokante kip met een sappige binnenkant
Bereidingstijd5 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 4

Benodigdheden

  • frituurpan of gietijzeren braadpan
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 8 stukken kip (in heb een mengsel van drumsticks en dij gebruikt (omdat ik niet zo dol ben op bot kluiven))
  • citroen schijfjes

voor de marinade

  • 500 ml karnemelk
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl gemalen rozemarijn
  • 1/4 tl tijm
  • 1/4 tl oregano

Voor de paneerlaag

  • 250 gram bloem
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 a 1 tl cayenne (afhankelijk van of je van meer pittig houdt)

Voor het frituren

  • 1 liter zonnebloemolie

Instructies

  • Meng in een ruime kom de ingredienten voor de marinade en laat hier minimaal een half uur de kip in marineren. Als je meer tijd hebt, top! maar houd minimaal een half uur aan.
  • Verwarm je frituurpan naar 180 graden of verwarm een ruime pan met zonnebloemolie op medium hoog vuur.
  • Meng de ingrediënten voor de paneerlaag. Het beste is nu de natte hand/droge hand techniek te gebruiken. Met de 'natte hand' haal je de kip uit de marinade (schud overtollig vocht af) en leg je het in het bloemmengsel. Met je 'droge' hand schep je dat mengsel over de kip heen en wanneer het helemaal bedekt is doe je het in de frituur.
  • Test of je olie heet genoeg is. Wanneer je een houten lepel in de olie doet moet het goed gaan borrelen. Bak 2 stukken kip per keer. Wanneer je meer tegelijk bakt worden ze niet goed bruin.
  • Na zo'n 10 minuten is de kip goed bruin en gaar. Om de kip warm te houden kan je de gebakken kip het beste in de oven doen op 180 graden. Laat wel eerst even op keukenpapier uitlekken zodat alle overtolige olie is opgevangen. (dit kan anders gaan roken in je oven).
  • Bak alle stukken kip, check of de laatste stukken goed gaar zijn (de rest heeft sowieso nog kunnen nagaren in de oven) en serveer met wat citroen schijfjes en eventueel een sausje.