Als je mijn blog al wat langer volgt, dan heb je vast gezien dat ik af en toe kook met wijn. Maar behalve wijn verwerken in gerechten, voegt het drinken van de juiste wijn bij een gerecht iets extra’s toe aan de smaakdimensie. Maar welk type wijn combineer je nu met een bepaald gerecht?
Stevig rood bij stevig vlees
Over het algemeen past rode wijn goed bij vlees. Dit type wijn is rijk in tannines, wat vaak een wat hardere smaak geeft. De eiwitten in het vlees verzachten de smaak, zodat de wijn soepeler wordt. Maar ook bij een kaasplankje kan je een stevige rode wijn serveren. Dit hangt wel af van de soort kaas. Over het algemeen geldt, hoe steviger de smaak van de kaas, hoe steviger de rode wijn kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan cheddar, een pittige kaas, brokkelkaas of belegen kaas.
Lichter rood met veelzijdigheid
Wie zegt dat bij visgerechten alleen witte wijn past? Lichte rode wijnen of een rosé kunnen perfect samengaan met vis die een wat meer uitgesproken smaak heeft, zoals een tonijn, zalm of gamba’s. Ook bij bepaalde groentegerechten passen de lichtere rode wijnen goed. Soepel rood gaat goed samen bij gegrilde groenten, zoals gegrilde paprika, prei, spruitjes of courgette.
Witte wijn voor kaas en vis
Witte wijnen hebben een veelzijdig smakenpalet, zoals zoet, fris, fruitig of wat droger. Doordat ze over het algemeen lichter van smaak zijn dan rode wijn, combineren ze ook goed met gerechten met minder uitgesproken smaken. Denk bijvoorbeeld aan frisse kazen als geitenkaas of mozzarella. En ook bij visgerechten is het vrijwel altijd goed om witte wijn te serveren, zoals bij mosselen, coquilles, kabeljauw en andere witvissen.
Kijk vooral naar het smaakprofiel
Over het algemeen geldt: zoek balans tussen de smaak van de wijs en het gerecht. Als je bijvoorbeeld een visgerecht hebt, zou je denken dat een frisse witte wijn goed past. Maar als je hier een zware saus bij hebt gemaakt (bijvoorbeeld mijn visgratin met Beemster Belegen), dan overheerst deze smaak en smaakt de wijn niet meer zoals deze hoort te smaken.
Waar vind je goede wijnen voor bij jouw eten?
Het is natuurlijk extra leuk om passende wijnen te serveren wanneer je een etentje organiseert. Maar je kent het misschien: dan heb je een bepaalde wijn in gedachten, ga je naar de supermarkt en hebben ze daar de wijn die je wilt niet. Online wijn bestellen is daarom vaak gemakkelijker. Tip: zoek op de website door te filteren op smaakprofiel. Ook online zijn vaak lekkere wijnen in de aanbieding.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Dirck3