Ik begin alweer een beetje in een lente mood te raken, want deze citroen ricotta rigatoni is heerlijk fris. Het is een vegetarisch gerecht, maar kan makkelijk aangevuld worden met zalm. Dan kom je meer in de buurt van dit gerecht, al is dat wat voller omdat het met room gemaakt wordt. Dit is toch wat frisser door de ricotta.

Citroen ricotta rigatoni

Dit is verder een heel simpel gerecht, het koken van de pasta duurt het langst. De saus is gemaakt met ricotta, citroenrasp, parmezaanse kaas en flink wat pastawater. De pastawater verdunt de ricotta en brengt de saus ook direct op smaak. Houd er rekening mee dat de saus behoorlijk wat dikker wordt wanneer het gerecht afkoelt, dus als het er nog een tikje dun uitziet wanneer het op het vuur staat, dan is dat perfect wanneer het van het vuur af is.

In dit gerecht gebruiken we enkel de rasp van de citroen en niet de sap zelf. Dit omdat ik een pastasaus met citroensap al snel te zuur vind. Met enkel de rasp krijg je wel die frisse smaak zonder dat het zuur wordt.

Groenten

Ik heb hier een combinatie van doperwten en rucola gebruikt. De dopertwen zijn een tikje zoet en de rucola een beetje notig. Heel fijn bij deze romige pasta. Mocht je nog asperges of spinazie hebben liggen, dan lijkt dat me ook een hele lekkere toevoeging.

Citroen ricotta rigatoni

Citroen ricotta rigatoni
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 200 gram rigatoni
  • 250 gram ricotta
  • 60 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • rasp van 1 citroen
  • 2 handjes rucola
  • 200 gram doperwten
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de rigatoni zoals op de verpakking vermeld in gezouten water tot al dente.
  • Wanneer de pasta klaar is, voeg de rigatoni toe aan een koekenpan en voeg 2 juslepels pastawater, citroenrasp en de parmezaanse kaas toe. Roer door tot een egale saus. Voeg de doperwten en de pasta toe en meng door. Wordt de saus te dik, voeg dan nog wat pastawater toe. De saus dikt namelijk snel in wanneer het van het vuur afgaat.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer op het laatst de rucola kort door de pasta.
  • Dien op, garneer eventueel met extra parmezaanse kaas en grof gemalen peper.