Deze chocolade toffee cookies zijn mijn nieuwe favoriet. Ik was al eerder bezig met cookies met toffee waar ik de toffee heb gekocht in de winkel, maar dat pakte elke keer niet goed uit.
Chocolade toffee cookies
Het probleem met de toffee was namelijk dat deze teveel uitliep waardoor ik met plasjes overbleef. De toffee moest dus wat harder worden, maar dat kon ik weer niet vinden in de supermarkt. De reden dat ik supermarkt toffee wilde is trouwens omdat veel mensen het eng vinden om met gesmolten suiker te werken, dus geef dan ook graag een makkelijkere optie. Sorry, ik heb het geprobeerd maar is hier geen optie. Geen zorgen, dit is echt niet moeilijk!
Lange rust tijd
Voor de smaak en het uitharden van de bruine boter geef ik aan dat de cookies minimaal 12 uur de koelkast in moeten. I know, vervelend maar wederom de moeite waard. Voor het uitharden van de boter kan het ook korter in de koelkast, maar de cookies hebben wel een diepe smaak wanneer je die 12 uur aanhoudt. Je mag zelfs tot 72 uur aanhouden wat mij betreft! Korter dus liever niet.
Toffee
De hoeveelheden voor de toffee is meer dan je nodig hebt in de cookies, maar je kan het een tijdje bewaren en gebruiken voor meer gerechten. Denk aan over je ijs of over je flensjes.
Cookie dough
Ik heb er zelf voor gekozen om na 2 uur in de koelkast de cookies alvast in bollen te scoopen. Misschien heb je ervaring met cookiedough en dan weet je dat je ijsschep soms heel veel moeite heeft met het deeg. Je knijpt het systeem door waardoor het draaiende deel niet meer goed aansluit. Om dit tegen te gaan scoop ik het deeg wanneer het niet niet keihard is, zo heeft je ijsschep er minder moeite mee. Leg naast elkaar op een bakplaat. Tip 1: rol het deeg nadat je het uit de ijsschep hebt gehaald niet in je handen. Je wil juist die ribbels en dat het wat ruwer is. Dan lopen de cookies mooier en natuurlijker uit tijdens het bakken. Tip 2: Wil je van die mooie chocolade plasjes op je cookies, zorg dan dat een stuk chocolade aan de bovenkant zit. Dek de bakplaat af met huishoudfolie en zet dan weer in de koelkast.
Deze tips en meer noem ik ook in bijgaand filmpje. Onthoud, je kookt en bakt al met in je achterhoofd houdend dat je er foto’s van gaat maken. Of de cookies uitdeelt en je wil gewoon dat ze er super uitzien
Chocolade toffee cookies met bruine boter
Benodigdheden
- ijsschep
Ingrediënten
Voor de toffee
- 120 gram ongezouten roomboter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
Verder
- 225 gram ongezouten roomboter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 3 gram vanille extract
- 300 gram tarwebloem
- 10 gram bakpoeder
- 240 gram 70% chocolade, grof gehakt
- 100 gram toffee
- flaky zeezout
Instructies
- Verhit voor de toffee de boter in een steelpan, voeg wanneer dit gesmolten is de suiker toe en klop met een garde stevig door tot de boel gaat borrelen. Laat dan staan, maar klop geregeld door, totdat het mengsel lijkt op gesmolten pindakaas. Dit duurt ongeveer 10 minuten. (de suikerkorrel is helemaal opgelost/gesmolten).
- Merk je dat de boter gaat scheiden van de suiker, haal de pan dan van het vuur en klop stevig door met de garde tot alles weer gemengd is en zet dan weer op het vuur.
- Zodra het mengsel lijkt op gesmolten pindakaas (als je een thermometer gebruikt, je moet tussen de 149 en 154 graden zitten), giet de karamel dan op een bakplaat met bakpapier en spreid een beetje uit. Laat afkoelen terwijl je door gaat met de rest. Pas op, niet aanraken want het is echt bloedheet.
- Voor de bruine boter, smelt de boter in een steelpan en laat op het vuur staan. Roer af en toe door. De boter gaan schuimen en wordt langzaam bruin, dit duurt ongeveer 8 minuten maar is afhankelijk van hoe groot je pan is. Je wil echt bruine boter hebben met zwarte spikkels en de geur is een beetje notig. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Wanneer de toffee afgekoeld is, is het een harde plak geworden. Sla in kleine stukken met een (vlees)hamer.
- Meng de bruine boter met de 2 suikers. Voeg de eieren één voor één toe en meng tot ze goed zijn opgenomen. Voeg de vanille, bloem en bakpoeder toe en spatel door tot alle bloem is opgenomen.
- Voeg als laatste de chocolade en de toffee toe en meng door.
- Zet het cookiedough in de koelkast, schep na 2 uur bollen deeg met een ijsschep, leg op een bakplaat. Dek af en laat dan nog eens minimaal 10 uur maar max 70 uur afkoelen in de koelkast.
- Wanneer je klaar bent om te bakken, verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte). Bak de cookies per 5 af, ze lopen behoorlijk uit tijdens het bakken, voor 13 minuten.
- Zijn de cookies niet mooi rond, gebruik dan een rond uitsteekvorm om ze wat terug in model te brengen (hoe precies laat ik zien in het filmpje in het artikel). Ze zijn nog erg zacht na het bakken dus laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats dan voorzichtig naar een afkoelrek.
- Herhaal met de rest. Je kunt de cookies 3 a 4 dagen in een luchtdichte container bewaren.
Sabine Engeringh zegt:
Hooi, ik loop al vast bij de toffee, de suiker blijft in mijn garde hangen en het boter blijft zich scheiden van de suiker
foodfromclaudnine zegt:
Hi,
Heb je m’n tip al toegepast dat wanneer de boter zich gaat scheiden, je de pan van het vuur af moet halen en dan heel stevig alles moet doorkloppen? Dit kan je herhalen als het blijft gebeuren, totdat alles een pindakaas achtige textuur heeft.
Succes!
Sabine zegt:
En hoe heet moet dan het vuur? Stevig doorkloppen betekende bij mij dat mijn handen onder de hete boter kwamen te zitten.. steelpan is niet heeel diep
Sabine zegt:
Wanneer moet het zout toegevoegd worden?