Ik koop geregeld de warmgerookte zalm met peper van de AH. Natuurlijk is de kwaliteit vast nog véél beter als ik het bij een echte viswinkel haal, maar daar kom ik niet echt langs onderweg van werk en ik vind deze echt lekker.
Dit gerecht is dus ontstaan omdat ik daar zin in had en er iets bij moest bedenken. Enter de broccoli gratin. Dit recept is zo vreselijk simpel en je hoeft eigenlijk ook alleen maar even alles te mengen, het de oven in te schuiven en te wachten.
Koolhydraatarm
Dit is een perfect koolhydraatarm gerecht. En geen angsten dat je nog vol zit na het eten! Door de zalm, de kookroom en de kaas zit je propvol 🙂 Dit zijn natuurlijk allemaal vettige gerechten en vullen heel snel. Verder gaat er 1 hele broccoli in per persoon dus je komt ook aan je dagelijkse hoeveelheid groenten.
Kookroom
Ik heb hier de gewone kookroom gebruikt, je zou ook light kunnen gebruiken maar ik weet niet zeker hoe deze inkookt. De volvette variant kookt zonder zetmeel in tot een heerlijke romige kazige saus.
Broccoli
Ik hou ervan als de broccoli nog wat bite heeft, maar wil jij het graag iets zachter hebben blancheer het dan 3 a 4 minuten voordat je het toevoegt aan je gerecht. Je broccoli is dus wel gaar als je dit niet doet, maar is dan niet zacht. Hou daar rekening mee! Het zou zonde zijn als je het gerecht niets vind omdat je de broccoli te hard vindt.
Broccoli gratin met warmgerookte zalm
Ingrediënten
- 2 medium stronken broccoli
- 100 gram geraspte mozzarela
- 50 gram geraspte parmezaan
- 250 ml kookroom
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- scheutje olie
- (warm)gerookte zalm. zo'n 100 a 200 gram
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de stronkjes van de broccoli en snij deze dan weer door de helft.
- Fruit in wat olie de knoflook aan (het liefst in een ovenbestendige pan) en voeg dan de broccoli toe (geblancheerd of niet, afhankelijk van je voorkeur). Bak even mee totdat alles lekker geurt.
- Giet de kookroom over de broccoli en verdeel dan de kaas erover.
- Bak dit 20 minuten af in de oven. Voeg vervolgens de zalm toe en zet nog 5 minuten terug in de oven zodat ook dit lekker warm is.
- Serveer direct.