Bougatsa komt origineel uit Thessaloniki en is filodeeg met een vulling van custard (of kaas). Ik ben dol op Thessaloniki, het is een stad met een enorme migrantenverleden en dat merk je ook echt terug in het eten. Grieks, maar met een enorme Turkse en Aziatische invloed. Ondertussen kan je overal in Griekenland Bougatsa krijgen en het blijft een favoriet ontbijt.
Bougatsa
Wel nog een tip voor het lekkerste filodeeg. Haal verse filodeeg bij de Turkse supermarkt. Je kunt ook Griekse filodeeg krijgen bij groothandels, maar dat is als particulier natuurlijk lastig aan te komen. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om een filmpje te zien voor de bereidingswijze, deze kun je hier zien.
Bougatsa
Bougatsa
Ingrediënten
- 4 eieren
- 175 gram suiker
- 100 gram semolina/semola (ligt vaak bij de pasta)
- 850 ml melk
- 2 tl vanille extract
- 150 gram boter
- rasp van 1 sinaasappel of citroen (optioneel)
Verder
- 12 vellen filodeeg
- 200 gram boter
- poedersuiker en kaneel
Instructies
- Klop de eieren met de suiker, een snuf zout en de semolina op tot een egaal mengsel. Verhit de melk en vanille tot dit net niet aan de kook is.
- Voeg een juslepel warme melk per keer aan het eimengsel toe en roer door. Je wilt de temperatuur van de eieren langzaam aan verhogen zodat je geen roerei krijgt. Na een paar juslepels kun je alles terug in de pan doen. Verhit dit al roerend op halfhoog vuur tot je mengsel even dik is als vla, dit duurt een paar minuten. Haal van het vuur.
- Voeg de boter en optioneel de sinaasappelrasp toe, meng door en dek dan af met huishoudfolie en laat afkoelen (je kunt dit ook de dag van tevoren maken).
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
- Smelt in een steelpan de boter en leg 3 vellen filodeeg op elkaar, elk vel ingesmeerd met boter. Leg een 4e vel filodeeg op je stapel, smeer in met boter en vouw dan in een pakketje vanong 25 bij 15 cm. Leg dit in het midden.
- Verdeel hier 1/3 van de custard op en vouw je filodeeg in. Leg erop dat met dichtvouwen je het filodeeg weer insmeert met boter. Draai om zodat de naadkant naar beneden op de bakplaat ligt.
- Bak 20-25 minuten af in de oven tot goudbruin en krokant. Laat kort afkoelen voordat je er poedersuiker en kaneel overheen doet en in stukken snijdt.
- Je kunt de nog niet gebakken bougatsa bewaren in de vriezer. Het kan rechtstreeks vanuit de vriezer in de oven, misschien moet je het een paar minuten langer afbakken.