Dit is een beetje een fusion gerecht, Italiaans vanwege de tomatensaus en mozzarela, maar Grieks vanwege de aubergine en feta. Al heb ik in Griekenland geregeld deze rolletjes gegeten, maar dat is een iets meer uitgeklede variant van dit gerecht.
Aubergine
Je moet aubergine altijd eerst even goed zouten en daarna bakken in de oven. Als je het zouten vergeet blijft het namelijk heel bitter en we bakken de plakken eerst zodat het gehele gerecht daarna niet meer zo lang in de oven hoeft. Ook kunnen we de feta er niet in rollen als de aubergine nog rauw is.
Mozzarella
Zoals in zoveel gerechten, zoals deze bbq pulled chicken pizza, gebruik ik hier ook geraspte mozzarella. Dit is niet een bol mozzarella, maar echt een in de supermarkt te kopen zakje geraspte mozzarella. Deze bevat veel minder vocht en is ideaal voor ovengerechten.
Feta met Griekse yoghurt
Ik gebruik hier niet enkel feta fijngeprakt maar ik meng het met een beetje Griekse yoghurt. Dit zorgt voor een heel smeuïg geheel en geeft dit hele gerecht en enorm comfortfood gehalte.
Aubergine rolletjes met feta
Ingrediënten
- 1 aubergine, in plakken gesneden
- 100 gram feta, fijngeprakt
- 2 el griekse yoghurt
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 el tomatenpuree
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl paprikapoeder
- handje geraspte mozzarella
- 1 el parmezaanse kaas
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Sprenkel zout over de aubergines en laat even staan totdat de oven voorverwarmd is.
- Bak de plakken aubergine af totdat zacht en lichtbruin, zo'n 15 minuten.
- In de tussentijd maken we de tomatensaus door de tomatenblokjes, tomatenpuree, komijn en paprikapoeder te verhitten totdat het vocht is verdampt en de saus is ingedikt. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de geprakte feta samen met de Griekse Yoghurt. Wanneer de aubergine klaar is, verdeel de feta dan over de plakken en rol deze op.
- Verdeel 2/3 van de tomatensaus in een ovenschaal, leg hier de aubergine rolletjes in, schenk de overige 1/3 tomatensaus over de aubergine. Verdeel de mozzarella hierover en als laatste de parmezaanse kaas.
- Bak af in de oven totdat de kaas gesmolten en lekker bubbelig is, zo'n 10 minuten. Dien direct op.
Denise zegt:
Ziet er heerlijk uit! Doet me denken aan een heerlijk gerecht dat ik in Griekenland op heb. Ga ik dit weekend maken! Wel een vraagje.. snij je de plakken aubergine in de lengte of in de breedte? Wat is het handigste met rollen?
foodfromclaudnine zegt:
Hi Denise,
In de lengte, dan heb je meer ruimte om te rollen. Is idd geïnspireerd op een gerechtje dat ik in Griekenland heb gegeten!
Eetse alvast 🙂
groetjes,
Claudia
Denise zegt:
Top, dankjewel!