Van de week had ik even geen inspiratie en had ik voor het avondeten een varkenshaasje met een champignon gratin gemaakt. Dat was al heerlijk, maar toch wilde ik er een gerecht met nóg meer groenten van maken.
Koolhydraatarm
Zoals iedereen ondertussen wel weet probeer ik doordeweeks zoveel mogelijk koolhydraatarm te eten en dit gerecht is dan ideaal. Wil je wat minder caloriën (koolhydraatarm is vaak meteen ook hoog in vet), gebruik dan light roomkaas en 30+ kaas. Doe jij een keto-dieet? Gebruik dan volvette producten en lekker veel boter om alles in te bakken.
Lekker veel groenten
In dit gerecht gaat maar liefst 400 gram champignons en 350 gram asperges. Nu zit er in champignons natuurlijk veel vocht en dat kook je er nog uit, maar dan nog heb je meteen je dagelijks hoeveelheid groenten binnen
Gratin; romig en kazig
Tegelijkertijd voelt het niet alsof je alleen maar groenten zit weg te happen, dit door de roomkaas en kaas. Dat geeft dit gerecht een heerlijk romig en comfortfood achtig gevoel. Ik heb er een biefstukje bij geserveerd, maar een stukje zalm of iets van een vleesvervanger kan natuurlijk ook allemaal.
Asperge champignon gratin
Ingrediënten
- 400 gram champignons, in plakjes gesneden
- 350 gram groene asperges
- 100 gram roomkaas, naturel
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 70 gram belegen kaas, geraspt
- peper en zout
- olijfolie of boter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de harde houtachtige uiteinden van de groene asperges en gril deze in een beetje olie of boter totdat ze gaar zijn. Breng tijdens het grillen de asperges op smaak met zout. We willen dat ze gaar zijn omdat dit gerecht alleen nog even snel de oven in gaat om de kaas te gratineren, niet om de asperges verder te laten garen.
- Bak ondertussen de champignons in wat boter totdat al het vocht eruit is en ze mooi goudbruin gebakken zijn. Breng ook de champignons op smaak met peper en zout.
- Wanneer de champignons gaar zijn voeg dan de knoflook toe en bak nog even mee op laag vuur, zo’n 2 minuten. Zet het vuur uit en voeg de roomkaas toe. Roer af en toe even door totdat alle roomkaas gesmolten is en gemengd met de champignons.
- Doe je champignon roommengsel in een ovenschaal en leg hier de asperges op. Verdeel de geraspte kaas over de asperges.
- Gratineer de kaas nog eventjes in de oven totdat er een mooie knapperige laag op zit. Bij mij duurde dit zo’n 10 minuten.