Deze appel crumble cake is een variatie op de crumble cake recepten uit Zoet Deeg, maar hij was zo lekker dat ik ‘m niet niet kon delen.
Appel crumble cake
Deze cake is sneller gemaakt dan een appeltaart en is qua structuur heel fijn. Die crumble laag bovenop is verslavend lekker. Het beslag van de cake is behoorlijk dik, je zal het echt moeten uitsmeren met een lepel. Dit heeft 2 redenen. Zo kan de cake het gewicht van de appels en de crumble laag dragen en zakt niet alles tijdens het bakken naar beneden én kan de cake het vocht verwerken dat vrij komt van de appels. Het eindresultaat is een heerlijke smeuige cake met een laag appels tussenin en die super fijne laag bovenop.
Je kunt ervoor kiezen om, wanneer de cake afgekoeld is, er wat poedersuiker op te strooien en de cake te serveren met slagroom. Beide is optioneel. Je kunt ook kiezen voor creme fraiche of Griekse yoghurt voor juist een extra zuurtje.
Mocht je van deze cake genoten hebben, neem dan ook zeker een kijkje bij de andere recepten uit Zoet Deeg. Daar ga je geen spijt van krijgen!
Appel crumble cake
Benodigdheden
- ronde bakvorm van 20cm
Ingrediënten
Voor de crumble
- 80 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes
- 80 gram kristalsuiker
- 80 gram tarwebloem
Voor de cake
- 115 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + extra voor het invetten
- 175 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 160 gram creme fraiche
- 1 gram zout
- 10 gram bakpoeder
- 250 gram tarwebloem
Voor de appel laag
- 2 appels, geschild en in blokjes gesneden
- 25 gram kristalsuiker
- 1 tlel kaneel
- 1 tl gember
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
- Meng voor de crumble in een mengkom de bloem met de suiker en boter. Wrijf met je vingers de boter fijn, kneed het mengsel daarna tot een samenhangend deeg en verkruimel het. Zet apart in de koelkast.
- Meng de appels met de suiker, het kaneel en de gember. Zet apart.
- Klop met de platte menghaak van een standmixer de boter met de suiker op tot een romige massa. Schraap indien nodig het mengsel van de zijkanten af en toe naar beneden. Voeg één voor één de eieren toe en klop door tot deze zijn opgenomen. Voeg de crème fraîche toe en klop door tot alles goed gemengd is. Meng in een andere kom het zout, het bakpoeder en de bloem en voeg toe aan het beslag. Meng totdat alles nét gecombineerd is.
- Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel de helft van het beslag erin, gebruik de bolle kant van een lepel hiervoor want het is een dik beslag. Verdeel de appels eroverheen en verdeel dan de andere helft van het beslag hieroverheen. Is het makkelijkst om lepels beslag erover te verdelen en daarne voorzichting uit te spreiden.
- Verdeel vervolgens de crumble gelijkmatig over de cake. Bak 1 uur af in de oven tot de cake gaar is. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de bakvorm en laat vervolgens verder afkoelen op een afkoelrek
- Bestuif de cake eventueel met poedersuiker voor het opdienen. Het is ook lekker om er slagroom bij te serveren. Je kunt de cake 2 dagen afgedekt buiten de koelkast bewaren of 3 tot 4 dagen afgedekt in de koelkast, maar laat de cake dan eerst op temperatuur komen voordat je hem opdient.
Mocht je graag een gesigneerde versie hebben van Zoet Deeg, neem dan een kijkje in mijn shop.
Anoniem zegt:
Hi! Gaat het om verse gember of gemalen gember?
foodfromclaudnine zegt:
Ik heb hier gemberpoeder gebruikt!
Groetjes,
Claudia
Anoniem zegt:
Thanks!