Ik heb een nieuwe verslaving en dat is krokante parmezaan sesam kip. Denk aan een soort kipschnitzel maar dan gepaneerd met panko, parmezaan en de grote maar heerlijke verrassing, sesamzaad.

Krokante parmezaan sesam kip

De truc voor een goede schnitzel is dat je het vlees echt heel plat moet slaan. Dit kan met een vleeshamer of iets anders zwaar. Bedek het vlees met wat vershoudfolie, dan wordt het geen zooitje (anders blijven de stukken kip aan je vleeshamer plakken). Vervolgens paneren we de kip met een mengsel van panko, fijngeraspte parmezaan en sesamzaad. De sesamzaad geeft het net een beetje een andere interessante notige smaak. Heerlijk! Ik serveer er geroosterde aardappelen, tzatziki, radijs en veel verse peterselie en dille bij. Ik ben een liefhebber van verse peterselie en dille, zeker bij dit soort gerechten. Geeft iets fris en het ziet er mooi ui!

Geroosterde aardappels

De aardappelen heb ik eerst voorgekookt in water en een beetje baking soda. De baking soda aan het water zorgt ervoor dat de zetmelen al een beetje worden afgebroken waardoor de aardappelen nog knapperiger worden.

Vervolgens bak je ze in de oven met olie tot goudbruin en knapperig.

Tzatziki

Tzatziki maak ik al jaren op dezelfde manier. Ik vind het een perfecte saus voor bij praktisch alles. Het recept vind je hier terug.

Krokante parmezaan sesam kip

Krokante parmezaan sesam kip
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de aardappels

  • 500 gram aardappels, in stukken gesneden
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 el zonnebloemolie
  • zout

Voor de kip

  • 2 kipfilets
  • 1 ei, opgeklopt
  • 100 gram panko
  • 30 gram fijngeraspte parmezaanse kaas
  • 1 el sesamzaad
  • zout
  • zonnebloemolie

Verder

  • 5 radijsjes, in plakjes gesneden
  • handje verse peterselie en dille

Instructies

  • Kook de aardappels in ruim water met de baking soda tot je er met een vork net doorheen prikt. Giet af en laat even droogstomen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.
  • Meng de aardappels met de olie en bak tot goudbruin en krokant (zo'n 20 a 30 minuten). Breng op smaak met zout.
  • Bedek de kip met vershoudfolie en sla plat tot 2 a 3 mm dik, breng op smaak met zout en haal door het opgeklopte ei.
  • Meng de panko, parmezaan en sesamzaadjes en paneer de kip hiermee.
  • Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en voeg, wanneer de olie goed heet is (je kunt dit testen door een beetje panko in de olie te doen, het moet meteen bruisen), de kip toe. Bak aan beide kanten tot goudbruin en gaar. Laat even uitlekken op een afkoelrek/ovenrek (iets dat open is aan de onderkant zodat de stoom niet ervoor zorgt dat de kip weer zacht wordt).
  • Serveer de kip met de aardappels, radijs, verse kruiden en tzatziki.