De eerste keer dat ik latkes maak en ik ben meteen helemaal om. Op insta zag ik iemand die haar latkes serveerde met Griekse yoghurt en een zacht gekookt ei en dat leek me zo lekker dat ik dat ook heb gedaan. Ik heb alleen nog wat chili olie toegevoegd en blij toe, want dat beetje kick was super.

Latkes

Wattes? Dit zijn aardappel fritters en ze zijn super lekker. De ene versie is wat dikker en meer chewy, de andere versie wat dunner. Ik wilde graag dat het nog duidelijk zichtbaar was dat het aardappel is, dus ik heb relatief meer aardappel gebruikt en minder ei/bloem. Ook heb ik lekker veel dille en peterselie toegevoegd en dat gaf een fijne frisse smaak.

Zacht gekookt ei

Ik kook mijn medium eieren altijd 6 minuten. Ik laat de eieren in kokend water zakken en zet dan de timer aan. Bij de 6 minuten loop ik terug naar de keuken (is dus in de praktijk net een tikje langer dan 6 minuten) en spoel ik ze direct af met koud water. Dit stopt de garing waardoor het eigeel lekker zacht is, maar het eigeel helemaal gestold. Wil je het eigeel iets dikker, kook je eieren dan 7 minuten. Let op: dit geldt dus voor M eieren. Is je ei groter, dan heb je langer nodig.

Chili olie

De latkes heb ik in een laagje zonnebloemolie gebakken. Ondertussen heb ik een theelepel chili flakes in een bakje gedaan en hier na het bakken van de latkes wat restant van de olie uit de pan bij geschonken. Dit gaat borrelen en direct heb je een chili olie!

Latkes

Latkes
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Porties: 2

Benodigdheden

  • Grove rasp

Ingrediënten

  • 500 gram aardappel
  • 1/2 ui
  • 1 ei
  • 2 el maizena
  • 2 takjes dille en peterselie, grof gehakt (+extra voor garnering)
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Verder

  • 2 eieren
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 2 tl chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en breng een steelpan met water aan de kook.
  • Rasp de aardappel en de ui op de grove stand en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng met het ei, de maizena, dille en peterselie en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een laag zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de latkes per 2, een volle lepel per latke (druk een beetje plat en in een cirkelvorm) voor ongeveer 4 minuten per kant tot goudbruin en gaar. Houd warm in de oven terwijl je de rest bakt. (Je zult er ongeveer 4 hebben, afhankelijk van hoe grootje ze maakt).
  • Kook intussen de eieren 6 minuten, spoel af met koud water en zet opzij.
  • Doe de chilivlokken in een kommetje en giet er, na het bakken van de latkes, 2 eetlepels van de warme olie bij.
  • Verdeel de yoghurt over 2 borden en druppel wat van de chiliolie, hoeveelheid naar smaak, hieroverheen. Leg er 2 latkes bij en het gekookte eitje. Garneer met verse dille en peterselie.