Ik ben dol op dit soort gerechten en kan wat mij betreft altijd. Kofte met Griekse dakos salade. Je kunt veel al vantevoren maken en enkel het vlees nog even grillen op het einde. Ik serveer er nu hummus bij, maar je kunt er ook tzatziki bij doen.
Kofte met Griekse dakos salade
De Griekse salade is net een tikkeltje anders dan normaal. Ik weet niet of je bekend met met dakos? Dat is een soort Griekse bruschetta. Heel oud brood, je kunt het daar in de supermarkt kopen en als je het zo eet breek je echt je tanden eraan, met tomaat en feta. De sappen van de tomaat en feta maakt het brood zachter. Ik wilde dat idee, maar dan in een Griekse salade. Je kunt dit ook de Griekse versie van een Italiaanse panzanella noemen.
Het maakt niet enorm veel uit wat voor brood je gebruikt. Ik had nog bagels in de vriezer liggen dus heb die met olie gebakken in de oven tot goudbruin en hard. Je kunt ook ciabatta of strokbrood gebruiken. Liever wel een brood dat ietjes dikker is dan de standaard sneeën brood uit de supermarkt, dat wordt namelijk te snel weer zacht.
Hummus of tzatziki
Ik heb er vandaag hummus bij gedaan omdat ik daar zin in had, maar tzatziki is natuurlijk ook een hele fijne dip. Het recept van mijn tzatziki vind je hier terug.
Kofte met Griekse dakos salade
Benodigdheden
- satestokjes
Ingrediënten
Voor de kofte
- 500 gram gehakt (ik kies zelf voor half om half)
- 3 tenen knoflook, fijngehak
- 2 tl komijn
- 1/2 tl kaneel
- 1 takje munt, fijngehakt
- peper en zout naar smaak (gebruik meestal 1 tl zout per 500 gram gehakt)
- 2 eieren
- 3 sneeën oud brood wit zonder korstjes
- 100 ml rode wijn
Voor de salade
- 2 bagels (of een half stokbrood)
- 4 el olijfolie (+ extra voor het bakken van het brood)
- 2 el balsamico
- 1 komkommer, in halve maantjes gesneden
- 3 tomaten, in halve maantjes gesneden
- 200 gram feta, verkruimeld
- 2 tl oregano
Instructies
- Voeg aan het gehakt de knoflook, komijn, kaneel, munt, peper en zout en eieren toe. Giet de rode wijn over het witte brood en knijp uit (zodat het brood helemaal vochtig is, maar niet zeiknat). Voeg dit ook toe aan het gehakt en meng nu goed tot een homogeen geheel. Laat dit een uurtje staan.
- Verhit intussen de oven voor op 220 graden. Snij het brood in grove stukken, meng met wat olie en bak dan af tot goudbruin en keihard (15 a 20 minuten, maar check geregeld even).
- Meng de olie met de balsamico, voeg de komkommer, tomaat, feta en oregano toe. Voeg het gebakken brood toe en meng door. Laat in de koelkast staan totdat je het vlees gaat bakken.
- Verhit een (gril)pan op halfhoog vuur en bak de spiesjes aan alle kanten rondom aan tot bruin gebakken en gaar.
- Serveer de spiesjes met de salade en hummus of tzatziki.