Zoals je wellicht weet ben ik dol op de Griekse keuken. Enter kip souvlaki spiezen met orzo, een komkommersalade met feta en natuurlijk tzatziki. Een geweldige combi als je het mij vraagt!
Kip souvlaki spiezen met orzo
Souvlaki is verrassend makkelijk om te maken. Of tenminste, niet verrassend als je bekend bent met de Griekse keuken. Het zijn vaak recepten zonder teveel poespas. Maar hier is je spiesjes bakken in een grillpan aan te raden, zodat je die grillstrepen hebt. Het voegt ook qua smaak echt wat toe. Mijn droom is nog eens een gril met vlammen in mijn keuken te hebben, maar helaas.. zo ver zijn we nog niet.
Laat de spiezen in ieder geval een half uurtje marineren maar langer is altijd beter, maar ik kan me ook voorstellen dat je dag soms anders loopt. Een half uurtje is dus prima!
Tzatziki
Ik maak mijn tzatziki altijd op dezelfde manier. Volle Griekse yoghurt (ik koop tegenwoordig altijd die van Dodoni), geraspte knoflook, komkommer, olijfolie en azijn en dille. Het recept vind je hier terug. Ook hier geldt dat het lekkerder is als je ‘m eerst een tijdje in de koelkast zet.
Griekse keuken
Zoals ik al zei vind ik de Griekse keuken echt bekend staan om recepten met relatief weinig ingrediënten, maar toch zijn ze super smaakvol. Ook fan? Probeer dan eens deze schotel met rijst, kip en gebakken feta.
Kip souvlaki spiezen met orzo
Benodigdheden
- 2 grote spiezen of 4 kleine
Ingrediënten
Voor de souvlaki
- 2 kipfilets, in blokken gesneden
- 1/2 rode paprika, in vierkante stukken van 2cm gesneden
- 1/2 courgette, in halve ringen gesneden
- 1/2 rode ui, in driehoeken gesneden
- 3 el olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 tl oregano
- zout en peper naar smaak
Verder
- 200 gram orzo
- 1 blokje kippenboullion
- 1/2 komkommer, in kleine blokjes gesneden
- 25 gram feta
- 1 el olijfolie
- 1/3 tl oregano
- optioneel: munt
Instructies
- Rijg om en om de kip, paprika, courgette en rode ui aan spiezen. Meng de olijfolie, het citroensap en de oregano en smeer de spiezen hiermee in. Breng op smaak met peper en zout en laat minimaal 30 minuten marineren.
- Verwarm een pan met ruim water en het kipbouillonblokje en kook de orzo zoals op de verpakking vermeld al dente. Giet af en zet opzij.
- Meng intussen de komkommer met de verkruimelde feta, oregano en olie. Zet opzij.
- Verhit een grillpan en bak de spiezen rondom tot gaar. Probeer zo min mogelijk aan te raken verder, zodat je die duidelijke grillstrepen krijgt.
- Dien de orzo op met de komkommersalade, de spiezen en tzatziki.