Wat is het eerste waar jij aan denkt als je streetfood hoort? Ik denk direct aan steak taco’s. Zo simpel, snel klaar, maar zo smaakvol. Echt genieten. Gelukkig hoef je niet perse naar Mexico voor goede taco’s, je kunt ze ook zelf maken!
Steak taco’s
Voor dit recept heb ik Iers rundvlees gebruikt. Ierse runderen lopen gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag lekker buiten op uitgestrekte weilanden en grazen daar lekker, sappig gras. 90% van het dieet van Ierse runderen bestaat zo uit gras. Het vlees van grasgevoerde runderen heeft een heerlijke intense vleessmaak. Mocht je trouwens meer info willen over Iers rundvlees, neem dan een kijkje op de website van Irish beef.
Ik heb de biefstuk laten marineren in onder andere knoflook, limoensap en koriander en daarna relatief kort gebakken in een pan zodat de steak wel echt rare tot medium rare is. Al kan je ervoor kiezen om het vlees wat langer te bakken als je niet van rare houdt.
Avocado crème
Zorg ervoor dat je rijpe avocado’s in huis hebt voor deze crème want je wil hier geen stukjes in hebben. Ik gebruik zelf vaak, uit gemak, mijn foodprocessor al kan je ook gewoon een vork of een vijzel gebruiken. Qua smaak lijkt het op een guacamole, maar dan nog romiger.
Garnering
Verder heb ik gekozen voor verse koriander, radijs voor wat frisheid en jalapeno om de boel wat pittiger te maken. Houd je niet van pittig, dan kan je dit weglaten.
Steak taco’s met avocado crème
Ingrediënten
- 1 biefstuk
- Sap van een halve limoen
- 2 el zonnebloemolie
- 2 tenen knoflook, gehakt
- handje verse koriander, fijngehakt
- peper en zout
Voor de avocado creme
- 1 avocado
- 1 el creme fraiche
- 1 tl limoensap
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl zout
Verder
- 4 kleine tortillas
- Radijs in plakjes gesneden, hoeveelheid naar smaak
- Jalapeno in ringen gesneden, hoeveelheid naar smaak
- Verse koriander, hoeveelheid naar smaak
- Verkruimelde feta, hoeveelheid naar smaak
Instructies
- Marineer de biefstuk minimaal een half uur in de limoensap, olie, knoflook en koriander.
- Verhit een pan op hoog vuur, voeg een beetje olie toe en wacht tot alles heet is. Bak de biefstuk dan 1 a 2 minuten per kant (de precieze baktijd afhankelijk van hoe dik je biefstuk is, je wilt dat de biefstuk aanvoelt als de muis van je hand wanneer je ‘m indrukt voor rare tot medium rare). Laat 5 minuten rusten.
- Maak intussen de avocado crème door de avocado, crème fraîche, limoensap, komijn en zout te pureren tot een gladde crème.
- Verhit intussen ook de tortilla’s in een droge hete koekenpan en snij de biefstuk in reepjes.
- Verdeel wat van de avocado crème over de tortilla’s, dan wat biefstuk, radijs, jalapeno, koriander en wat verkruimelde feta. Dien direct op.
Dit artikel is een samenwerking met Irish Beef.