Het is heerlijk zomers weer, dus tijd voor een zomers receptje. Quiche met bieten en geitenkaas. Heerlijk voor tijdens een picknick of als bijgerecht op een bbq!

Quiche met bieten en geitenkaas

Sowieso vind ik biet en geitenkaas echt een heerlijke combinatie, ook voor een salade. Voor dit recept kun je ook kant en klare quichebodem gebruiken, maar ik vind het altijd leuk om te laten zien dat alles ‘from scratch’ super leuk is en helemaal niet moeilijk om te doen.

Tala Performance

Sinds kort zijn de Tala Performance bakvormen bij verschillende Albert Heijn winkels te koop. De bakproducten worden gemaakt van een zware kwaliteit staal en dus goed te gebruiken met metalen keukengerei. Normaal moet ik bakpapier gebruiken wanneer ik een quiche of taart maak, omdat ik het anders niet uit de bakvorm krijg, maar met deze Tart tin was dat niet nodig! Door de dubbele non-stick kwam mijn quiche zo uit de bakvorm.

Daarnaast heb ik de Tart tins van 10 centimeter gebruikt voor mijn restjes deeg, zo hoef je niets weg te gooien. Ook was ik erg blij met de bakbonen, die gebruik je zodat je het deeg blind kunt bakken zonder dat het omhoog rijst.

Quiche deeg

De truc voor goed gebakken deeg is dat je deeg koud moet blijven. Je wil dat de boter koud blijft zodat je het niet helemaal mengt door het deeg heen. Zo hou je namelijk flaky deeg. Het vocht in de boter verdampt, duwt het deeg omhoog en tadaa.. laagjes. Wanneer de boter koud is, blijft ook de vorm van je deeg beter behouden. Is je boter al op kamertemperatuur, dan smelt het als het ware tijdens de eerste bakperiode en zakken de zijkanten van de quiche in. Ook het blind bakken is belangrijk, plaats de bakbonen goed aan de zijkant van de quiche, ik leg de boontjes altijd een beetje in de ribbels die ik in het deeg heb gemaakt.

Sla de rustperiodes in het recept dus niet over!

Quiche met bieten en geitenkaas

Quiche met bieten en geitenkaas
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd3 uur
Porties: 0

Benodigdheden

  • tart tin van 23 cm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 160 gram tarwebloem
  • 12 gram kristalsuiker
  • 130 gram koude roomboter, in blokjes gesneden
  • 60 gram water
  • snuf zout

Verder

  • 5 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • 500 gram gekookte rode bieten, in plakjes gesneden
  • 100 gram geitenkaas, in plakjes gesneden
  • 1 el tijm
  • peper en zout
  • kiemen voor garnering

Instructies

  • Meng voor het deeg de bloem met het zout en de suiker. Voegde boter toe en wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het een kruimelig mengsel is. Je kunt hiervoor ook een deegmenger gebruiken of dit ineen foodprocessor doen. Voeg 60 gram koud water toe en kneed zo kort mogelijk totdat het een samenhangend deeg is dat aan elkaar blijft plakken als je erin knijpt. Is het nog te droog, voeg dan wat extra water toe, 1 eetlepel per keer.
  • Wikkel in huishoudfolie en leg een half uur in de koelkast, dit is zodat de boter koud blijft.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 26cm diameter. Leg inde bakvorm, vouw overhangende stukjes terug en druk aan. Gebruik je duim en vingers om die golvende vorm te krijgen. Zet weer een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Prik gaatjes in de bodem van het deeg, dek af met bakpapier en verdeel de bakbonen hier overheen. Plaats de bonen ook goed in de zijkanten. Bak 15 minuten af, haal dan het bakpapier weg en bak nog eens 5 minuten af.
  • Klop intussen de eieren op met de slagroom, belegen kaas en tijm. Breng op smaak met peper en zout. Giet dit in de quiche en verdeel dan de plakken biet en geitenkaas eroverheen. Bak dit nog eens 20 minuten, totdat het midden van de quiche nog een klein beetje trilt (de eieren garen nog na).
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dien de quiche dan, gegarneerd met kiemen, op.