Is het geen plaatje, mijn bloedsinaasappel cake. En spoiler alert, dit is een cake met veel uitstraling maar het kost zo weinig moeite om te maken. Daar hou ik van!

Bloedsinaasappel cake

Je hebt niet heel lang om dit te maken, bloedsinaasappel is in seizoen van ongeveer december tot en met maart. Je kunt natuurlijk ook gewone sinaasappel gebruiken, maar juist die rode kleurschakeringen maken dit zo’n mooie cake. Oh, en hij is niet alleen mooi he, het is ook nog eens heel lekker. Ik gebruik ook crème fraîche om de cake extra smeuïg te maken.

Upside down cake

Ik gebruik een dichte bakvorm zodat niets kan lekken, met diameter 22.5cm. Ik vet deze in met boter en leg op de bodem een op maat geknipt velletje bakpapier. dit smeer ik weer in met boter en dan gaat er wat kristalsuiker overheen. Dan de dunne plakjes bloedsinaasappel en dan het beslag. De boter en suiker gaat samen karameliseren en bakt zo de sinaasappel. De schil blijft desondanks licht bitter dus als je daar echt niet van houdt dan kan je die eraf snijden. Oh, laat je de schil eraan was dan de sinaasappels heel goed.

Upside down bloedsinaasappel cake
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Upside down bloedsinaasappel cake

Upside down bloedsinaasappel cake
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd43 minuten
Porties: 0

Benodigdheden

  • bakvorm van 22.5 cm

Ingrediënten

  • 3 bloedsinaasappels
  • 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur (+extra voor invetten)
  • 100 gram kristalsuiker (+2 extra eetlepels)
  • 3 eieren (m en op kamertemperatuur)
  • 125 gram creme fraiche
  • 3 gram vanille extract
  • 250 gram tarwebloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 gram zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Je hebt ongeveer 2 bloedsinaasappels nodig voor de bodem, snij in dunne plakjes (en haal eventueel de schil eraf).
  • Vet je bakvorm in, leg een op maar geknipt bakpapier erin, vet ook dat weer in en verdeel 2 eetlepels kristalsuiker over de bodem. Leg de bloedsinaasappels erin, begin met 1 in het midden en maak dan cirkels tot je de rand bereikt.
  • Klop de boter met de suiker op tot luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en klop door tot ze goed zijn opgenomen. Voeg dan de creme fraichem vanille en sap en rasp van 1 bloedsinaasappel toe. Meng door.
  • Voeg als laatste de bloem en het bakpoeder toe en meng tot alles nét gecombineerd is. Het is een wat dikker beslag dus verdeel hoopjes ervan over de hele bakvorm en verdeel dan vanuit het midden naar buiten toe over de hele bakvorm. Op deze manier verschuift de sinaasappel niet.
  • Bak 30 a 40 minuten tot gaar. Elke oven is weer niet wat anders afgesteld qua temperatuur dus het kan zijn dat het bij jou iets sneller of juist langzamer gaat. Wanneer je een sateprikker schoon uit de cake haalt is ie gaar.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de bakvorm en kiep dan voorzichtig om op een afkoelrek. Haal het velletje bakpapier eraf en laat verder afkoelen.
  • Serveer zo of met wat slagroom. Je kunt de cake 2 a 3 dagen bewaren op kamertemperatuur.

Wil je nog meer bakken, probeer dan eens deze appel crumble. Een smeuige cake met een heerlijk gekruide appelvulling en een fantastische crumble laag.