Ik ben niet de grootste liefhebber van de aardappel, maar een goede aardappelpuree kan je me voor wakker maken. Ik raad wel een pers zoals deze aan, daarmee is je puree echt heel zacht en glad. Een normale pers moet je letterlijk dichtknijpen, deze kan je draaien. Je kunt ook een gewone stamper gebruiken, maar dan hou je altijd klontjes. Prima als je dat lekker vind, ik ben meer van de geen klontjes.

Aardappelpuree

Ook ik gebruik traditionele ingrediënten zoals boter en volle melk. Sommige mensen gebruiken room, maar ik vind zoiets zwaars helemaal niet nodig. Naast boter en melk gebruik ik in dit recept ook ui en knoflook. De ui bak ik eerst tot zacht en een beetje aangebakken, dan voeg ik daar de knoflook aan toe en dat bak ik een minuutje mee. Dan gaat het geheel bij de puree. Roer nog even door, breng op smaak met voldoende zout, garneer met wat verse peterselie en je bent klaar.

Mocht je trouwens denken, Claudia en een gerecht zonder kaas? Ik heb ook een recept van aardappelpuree met feta, ook echt een aanrader. Dit recept heb ik gemaakt voordat ik een puree knijper had, dus daar zaten nog wel wat klontjes in. Moet ik snel weer eens maken dus.

Aardappelpuree met ui en knoflook

Aardappelpuree met ui en knoflook
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Porties: 2

Benodigdheden

  • Puree knijper (optioneel, maar wel heel fijn)

Ingrediënten

  • 500 gram iets kruimige aardappelen, geschild
  • 1 grote ui, in halve ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 60 gram roomboter
  • 100 ml volle melk
  • zout
  • verse peterselie

Instructies

  • Kook de aardappelen ingezouten water tot gaar en je met een vork er makkelijk in kunt prikken, zo'n 15 minuten (afhankelijk van formaat).
  • Smelt intussen 20 gram boter in een koekenpan en bak hierin de uien op halfhoog vuur tot zacht en een beetje verkleurd. Voeg op het laatst de knoflook toe en bak een minuut mee.
  • Giet de aardappelen wanneer gaar af en laat even droogstomen. Pureer met de puree knijper en doe weer terug in de pan.
  • Voeg de melk, 20 gram roomboter en het ui/knoflook mengsel toe en meng met een spatel tot alles gemengd is en de boter gesmolten is. Breng op smaak met zout.
  • Dien op een bord, maak met de bolling van een lepel mooie swirls en verdeel daar de rest van de boter (10 gram) in. Garneer met verse peterselie en dien direct op.