Na onze vakantie in Frankrijk had ik zin om weer te bakken en deze calzone flatbread had ik direct in gedachte. Dit omdat ik zin had in een pizza achtig iets, maar geen zin had om pizza te maken.

Calzone flatbread

In pizzadeeg zit gist en heeft daarom tijd nodig om te rijzen. Het resultaat is een heerlijk fluffy en smaakvol deeg, dus sowieso een aanrader wanneer je wel tijd hebt of ervoor wil nemen. In mijn kookboek, Vers Deeg, staat een heel fijn basis recept voor pizzadeeg met tomatensaus. Er staan ook fijne recepten in voor wat je dan met dat deeg kan maken, zoals pizza bruschetta, knoflookknopen, garlic bread en stromboli. Ook op mijn site staan nog een aantal fantastische pizza recepten, zoals deze met artisjok, spinazie en burrata.

Maar terug naar dit recept want hier zit geen gist in en het voordeel is dat het lekker snel klaar is! We hebben ook geen luchtig deeg nodig perse, het is flatbread. Om toch een klein beetje luchtigheid in het deeg te krijgen gebruik ik balpoeder, de chemische reactie in bakpoeder zorgt voor kleine belletjes in het deeg.

calzone flatbread

Vulling

Je kunt natuurlijk enorm variëren qua vulling. Ik had zin in veel kaas, salami en champignons. Ik heb een mix van geraspte mozzarella (deze variant, hier zit weinig vocht in) en geraspte oude kaas gebruikt. De mozzarella zorgt voor die lekkere kaasdraden en oude kaas zorgt voor iets meer smaak en pit.

calzone flatbread

Calzone flatbread

Calzone flatbread
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 200 gram patentbloem
  • 125 gram water
  • 10 gram bakpoeder
  • 4 gram zout
  • 3 gram komijnpoeder
  • 3 gram knoflookpoeder
  • 3 gram cayennepoeder

Voor de vulling

  • klontje boter
  • 250 gram champignons
  • 4 el tomatenpuree
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • 4 keer snuf oregano
  • 12 plakjes salami
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 1 lenteui, in dunne ringen gesneden
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Voeg aan de bloem het water, bakpoeder, zout, komijn, knoflook en cayenne toe en kneed tot je een soepel deeg hebt. Soepel deeg betekent glad en zonder duidelijke structuur, dit kan 5 a 8 minuten duren wanneer je kneed met een keukenmachine. Verdeel na het kneden het deeg in 4 bollen en laat op een licht bebloemd aanrecht afgedekt (met een vochtige theedoek of ingevet huishoudfolie) rusten terwijl je de vulling maakt.
  • Verhit in een koekenpan wat boter en bak de champignons totdat het vocht verdampt is. Haal uit de pan en zet apart.
  • Rol op een bebloemd aanrecht het eerste bolletje uit tot een circel van ongeveer 20 cm groot. Smeer 1 helft in met een eetlepel tomatenpuree, doe hier een snuf oregano op, leg er wat champignons op, 25 gram mozarella, 3 plakjes salami en 25 gram oude kaas. Als laatste wat lenteui en vouw dan dicht. Druk de randjes aan zodat de naad goed dicht zit.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de calzone flatbread op halfhoog vuur aan beide kanten ongeveer 2 minuten aan tot goudbruin en krokant. Houd dit wel in de gaten en pas het vuur wat aan als het te snel of te langzaam gaat.
  • Herhaal met de overige 3 flatbreads.