Ik heb het al zo vaak gezegd, maar ik maak Bart het meest gelukkig met vlees. Dus ik maak geregeld iets speciaal voor hem, zoals deze pittige krokante kip.
Krokante kip
Dit is krokante kip omdat we het frituren. Het is niet mijn favoriete bezigheid, frituren, maar op een andere manier krijg je de kip echt niet zo krokant als hier. Ik heb zelf geen frituurpan, maar gebruik gewoon een hoge pan die ik vul met zonnebloemolie. De olie kun je erna laten afkoelen, teruggieten in de fles en kan of bij het restafval of je kunt het inleveren op een speciaal inleverpunt (veel supermarkten hebben zo’n inleverpunt).
Nat en droog mengsel
Eerst marineren we de kip in de natte marinade. Druppel vlak voor het bakken 2 eetlepels van de natte marinade in het droge mengsel en meng met een vork. Dit zorgt voor klontjes waardoor je kip nog krokanter wordt. Haal de kip dan per stuk uit de marinade, laat het overtollige vocht even uitdruppelen en leg dan in het droge mengsel. Wentel een aantal keer om zodat alles goed bedekt is en bak dan in de frituurpan zo’n 5 a 8 minuten tot bruin, krokant en niet te vergeten gaar. Mijn pan is groot genoeg voor 2 kippendijen per keer.
Sriracha
Deze kip is lichtpittig, maar ik vind het lekker om er ook sriracha bij te serveren voor extra kick. Het is bij lange na niet zo pittig als deze buffalo chicken, dus als je dat té vond dan is dit prima voor jou. Bij deze kip heb ik naast extra sriracha trouwens ook de ranch dressing van het buffalo chicken recept hierboven geserveerd.
Krokante pittige kip
Ingrediënten
- 100 gram sriracha
- 250 gram karnemelk
- 8 kippendijen
- 150 gram bloem
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uipoeder
- 1 tl oregano
- 1 liter zonnebloemolie (of een frituurpan)
Instructies
- Meng de sriracha met de karnemelk en laat de kip hier minimaal een uur in marineren. Langer, zelfs een hele nacht mag ook, maar niet korter dan een uur.
- Verhit een hoge pan met de zonnebloemolie, of een frituurpan, tot ongeveer 170 graden.
- Meng de bloem met het zout, de peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder en oregano. Druppel 2 eetlepels van de natte marinade hierop en meng met een vork. Dit zorgt voor klontjes die straks aan de kip blijven plakken wat zorgt voor hele krokante kip.
- Haal het eerste stuk kip uit de marinade, laat even uitdruppelen, en leg in het droge mengsel. Wentel een paar keer om en druk het droge mengsel goed aan op de kip. Leg dan voorzichtig in de frituurpan en bak 5 a 8 minuten totdat de kip bruin, krokant en gaar is.
- Herhaal met de rest van de kip. In mijn pan kan ik 2 stukken kip per keer bakken.
- Leg de kip op een afkoelrek met wat keukenpapier daaronder, dus niet direct op keukenpapier want dan kan de kip zompig worden terwijl je de rest bakt.
- Dien op met extra sriracha en een ranch dressing.
Sanneke zegt:
Deze waren heerlijk! Voor herhaling vatbaar
Dank je wel, Claudia!
Groetjes, Sanneke
foodfromclaudnine zegt:
Leuk om te horen!
Anne zegt:
Dit ziet er echt heerlijk uit!! Is het ook mogelijk als ik precies dit recept volg, maar dan kipdijfilet gebruik en deze in stukken snijd? (Beetje crispy tenders idee van de KFC)
foodfromclaudnine zegt:
Hi,
Ja, kippendij kan ook! Ik gebruik zelf ook weleens dij omdat mijn man dat lekkerder vindt.
Succes!
Groetjes,
Claudia