Mocht je nog op zoek zijn naar een leuk, en makkelijk, gerecht voor de feestdagen dan heb ik een fantastisch recept voor je. Visgratin met Beemster Belegen.
Visgratin
Je kent misschien wel het gezegde dat je vis en kaas niet moet combineren. Dat wordt gezegd met het idee dat de smaak van kaas te overheersend zou zijn ten opzichte van de smaak van vis. Niet in dit geval! De belegen kaas van Beemster voegt echt iets toe qua smaak, en je proeft nog steeds elke individuele vis uit dit recept. Als je bijvoorbeeld gerookte vis gebruikt dan kun je ook een wat scherpere kaas gebruiken, zoals Beemster Extra Belegen of een mix van Beemster Oud en Extra Belegen.
Verder kun je praktisch alle vissoorten gebruiken die je lekker vindt. Ik gebruik nu de meest voorkomende combinatie, namelijk zalm, kabeljauw en garnalen, maar je kunt ook heilbot, (gerookte) schelvis of warmgerookte zalm gebruiken.
Deze keer heb ik ervoor gekozen om de gratin in leuke 1-persoons potjes te doen, uiteraard kun je het ook in een ovenschaal doen en daarna uitserveren.
Visgratin met Beemster Belegen
Benodigdheden
- 4 ovenbestendige potjes
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 1 prei, gewassen en in halve ringen gesneden
- 50 gram bloem
- 100 ml slagroom
- 250 ml melk
- 150 gram zalmfilet, in blokjes gesneden
- 150 gram kabeljauw, in blokjes gesneden
- 8 grote garnalen, in tweeën gesneden
- 100 gram Beemster Belegen, geraspt
- bieslook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt de boter in een steelpan en bak de prei op laag vuur aan totdat dit zacht begint te worden, breng op smaak met zout.
- Voeg de bloem toe, roer door en bak 2 minuten mee. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe, al roerend, en voeg dan de melk toe. Breng aan de kook tot je een dikke saus hebt.
- Voeg de zalm, kabeljauw en garnalen toe, breng goed op smaak met peper en zout, en laat nog een paar minuten op laag vuur staan totdat de vis praktisch gaar is.
- Verdeel in 4 potjes, verdeel de geraspte Beemster kaas eroverheen en bak af in de oven, tot de kaas gesmolten is. Ongeveer 10 minuten.
- Laat 5 minuten afkoelen, garneer met bieslook en dien dan op.
*Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Beemster.
Ook zo’n kaasfan net als ik? Probeer dan eens deze aardappel kaaskroketjes.