Ik heb nu het lekkerste recept voor focaccia ontdekt en daar heb ik deze pizza variant mee gemaakt. Geïnspireerd door een vakantie in Engeland, waar een lokale bakker de lekkerste broodjes verkocht en dus ook een focaccia met tomatensaus, rode ui en veel jalapeno. Zelf heb ik er ook nog pepperoni bij gedaan, maar dat is optioneel.

Focaccia

Het basisrecept van @Lacebakes is super simpel. Je hoeft het deeg niet eens te kneden, maar je hebt wel wat tijd nodig om ervoor te zorgen dat de gluten goed ontwikkelen en dat er veel gasbellen in het deeg komen. Na een rijsperiode verplaatst je het deeg naar een ingevette ovenschaal, hier laat je het nog een keer rijzen en dan gaan de toppings erop.

Dan verwarm je de oven voor op de boven- en onderstand en plaats het rek onderin zodat ook de onderkant van het brood goed gebakken wordt.

Mocht je trouwens onderstaande beschrijving wat verwarrend vinden, soms zijn bepaalde handelingen lastig uitleggen, dan kan je ook deze video bekijken waarin ik het basisrecept maak.

focaccia

Focaccia

Focaccia
Bereidingstijd4 uur
Totale tijd2 uur
Porties: 1 schaal

Benodigdheden

  • bakvorm van 23 bij 33 cm

Ingrediënten

  • 420 ml lauwwarm water
  • 6 gram gist
  • 1 tl honing
  • 1 el olijfolie
  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram zout
  • olijfolie

Voor de pizza toppings

  • 1 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 ml tomatenblokjes
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl oregano
  • 8 plakjes pepperoni
  • 1 rode ui, in halve ringen gesneden
  • 2 jalepeno's, in plakjes gesneden

Instructies

  • Meng voor het deeg de water, gist, olijfolie, honing, patentbloem en zout tot alles goed gemengd is en je geen droge bloem meer ziet.
  • Dek af, laat 15 minuten rusten en doe dan een stretch&fold. Bij een stretc&fold pak je met natte handen een zijkant van het deeg op, rek je het zover mogelijk uit zonder dat het scheurt en vouw je het terug over het deeg heen. Hiermee bouw je gluten op in het deeg.
  • Laat na de eerste strech&fold het deeg nog eens 15 minuten rusten en dan doe je weer een stretch&fold. Dek af en laat 1.5 rijzen.
  • Vet je bakvorm in met een beetje olie en leg er een vel bakpapier in, de olie is zodat het bakpapier blijft plakken. Schenk een aantal eetlepels olie op het bakpapier en smeer hiermee de hele bakvorm in. Doe hier het deeg in, doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat je weinig lucht uit het deeg slaat.
  • Vouw de zijkanten van het deeg voorzichtig naar binnen, als een burrito, en keer dan om zodat de naadkant naar beneden zit (hierom is het belangrijk dat de hele bakvorm is ingevet, anders blijft het deeg aan het bakpapier plakken. Dek af en laat nog eens 1.5 uur rijzen.
  • Verhit voor de tomatensaus de olie in een steelpan en bak de tomatenpuree kort aan. Voeg de tomatenblokjes, knoflookpoeder en oregano toe en breng op smaak met zout. Laat 15 minuten op laag vuur inkoken en laat dan afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel 2 el olijfolie en de tomatensaus over het deeg, samen met de geraspte kaas en duw met je vingers kuiltjes in het deeg. Verdeel de rode ui en jalapeno er ook overheen en bak 25 tot 30 minuten af in de oven.
  • Let op: Door de tomatensaus er nu op te doen blijft het deeg wat smeuig. Houd je hier niet van, duw het deeg dan in met je vingersna het erop doen van de laatste olijfolie en bak de foccacia dan 15 minuten af. Doe nu de rest van de toppings erop en bak nog eens 10 minuten af.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Siemens.