Er zijn weinig cakes mooier dan een upside down bananencake. Daarnaast vind ik banaan in mijn toetjes echt heerlijk. Deze cake is heel simpel om te maken. Het meest uitdagende is nog de karamelsaus maken, maar omdat je de boter en de suiker tegelijk smelt hoef je niet bang te zijn dat het snel verbrand.
Upside down bananencake
De suiker en boter gaat in een steelpan, dit raak je verder niet aan. Je kunt de pan een beetje swirlen om ervoor te zorgen dat de boter en suiker mengt. Dan gaat het op een gegeven moment borrelen en steeds moet je er niet aankomen behalve dat je de pan een beetje mag draaien. Blijf er nu bij want relatief snel verandert de kleur naar bruin en verandert ook de textuur. Haal van het vuur als je die typische karamelkleur hebt, en nu mag je de karamel met een garde doorroeren.
Doe dan in een met bakpapier beklede cakevorm van 22cm. Snij de bananen door de helft en leg met de opengesneden kant naar beneden in de karamel. Je kunt ook plakjes snijden voor een ander effect, maar ik vind dit zelf net wat mooier.
Nu kun je rustig je cakebeslag maken. Als eerste klop je de boter op met de suikers, dan voeg je de eieren toe, dan de Griekse yoghurt en zelfrijzend bakmeel. Het is een relatief stevig beslag, maar ik vind een iets stevigere cake altijd lekker wanneer ik yoghurt erin doe.
upside down bananencake
Benodigdheden
- cakevorm 22 cm
Ingrediënten
Voor de karamellaag
- 100 gram boter
- 185 gram kristalsuiker
- 3 bananen
Voor de cake
- 150 gram boter, op kamertemp
- 150 gram kristalsuiker
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 165 gram griekse yoghurt
- 1 tl vanille extract
- 310 gram zelfrijzend bakmeel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
- Smelt voor de karamellaag de boter en suiker in een steelpan. Roer niet door, maar je kunt wel met de pan swirlen om alles te mengen. Laat pruttelen terwijl je af en toe de pan swirlt totdat je mengsel een karamelkleur krijgt. Haal van het vuur, roer door met een garde en giet dan in je met bakpapier beklede cakevorm.
- Snij de bananen in de lengte door midden en leg voorzichtig in de karamel, met de snijkant naar beneden.
- Klop voor de cake de boter en suikers op tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe en meng door. Voeg de Griekse yoghurt en vanille extract toe en meng door. Voeg als laatste het zelfrijzende bakmeel toe en meng door tot dit net gecombineerd is (dus meng niet te lang, dan kan je cake compact worden).
- Verdeel het beslag over de bananen. Tip, duw het beslag met een lepel vanuit het midden uit naar buiten. Zo verschuiven de bananen niet. Bak 50 tot 60 minuten af in de oven, tot de cake gaar is en je er een sateprikker schoon uit kunt halen.
- Laat 5 minuten afkoelen in de cakevorm, leg een schaal op de bakvorm en draai dan voorzichtig om. Pel het bakpapier eraf en laat nu verder afkoelen tot lauwwarm.