Deze ricotta donutballetjes zijn de makkelijkere en lichtere variant van gewone donuts. Dit is geen gerezen deeg, dus je hoeft het niet te laten rijzen. Verder bak ik deze in een laagje olie omdat ik dit het lekkerst vindt, maar je zou ze ook in een oven of airfryer kunnen maken.
Ricotta donutballetjes
Ze zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar ik serveer er ook nog wat Griekse yoghurt en jam bij als dip. Je maakt als eerste het deeg, dat laat je even rusten. Dit is zodat de bloem het vocht beter kan opnemen, maar ook om de gluten wat te laten ontspannen, zo wordt het deeg wat zachter. Dan maak je kleine porties deeg en deze rol je tot een bolletje. Dan kun je ze direct in wat olie bakken. Laat ze vervolgens op wat keukenpapier uitlekken en rol dan door kaneelsuiker. Klaar ben je alweer! Klinkt het toch nog wat lastig, bekijk dan deze Insta reel of deze onderstaande TikTok.
Ricotta donutballetjes
Ingrediënten
- 125 gram patentbloem
- 40 gram kristalsuiker
- 10 gram bakpoeder
- 10 gram maizena
- 1 ei
- 125 gram ricotta
- rasp van 1 citroen
- snuf zout
- olie om in te frituren
- bordje met 50 gram suiker en een tl kaneel gemengd
Instructies
- Meng in een kom de bloem, suiker, het bakpoeder, de maizena, het ei, de ricotta, citroenrasp en het zout en kneed dit door tot een goed gemengd deeg (bebloem je handen en het aanrecht regelmatig). Denk af met huishoudfolie en laat 30 min rusten.
- Maak dan porties van 20 a 22 gram. Verhit intussen een laag olie tot 180 graden.
- Rol met bebloemde handen elke portie in een bolletje en frituur een aantal, ik deed 5, tegelijk tot goudbruin en gaar (ongeveer 4 minuten). Laat even uitlekken op wat keukenpapier en rol daarna door de kaneelsuiker. Herhaal met de rest.
- Serveer met Griekse yoghurt en jam, al zijn de bolletjes zelf ook al heerlijk als snack.