Het is geen geheim Bart en ik dol zijn op sterke drank. Wij hebben thuis een bar staan met daarop de open flessen whisky, rum en jenever. Daarnaast hebben we nog een opslagplek met alle dichte flessen whisky, rum en jenever die uiteindelijk wel een keertje open gaan.

Genever

Genever is een oudhollands product, gedistilleerde moutwijn met de jeneverbes als prominente smaakmaker. Ook werd aan de jeneverbes geneeskrachtige eigenschappen toegewezen, dus van oorsprong werd genever dan ook vooral gedronken als medicijn.

Toen Willem III van Oranje heerser van Engeland was werd genever ook daar populair. Engelse distillateurs probeerden de drank na te maken maar omdat zij niet de precieze receptuur hadden hebben ze hun eigen versie ontwikkeld: gin.

Omdat genever zo’n oud product is heeft het een oubollig imago. Totaal niet terecht en gelukkig wordt genever tegenwoordig ook steeds hipper. Dit komt omdat er steeds meer Nederlandse initiatieven zijn met nieuwe genevers zoals deze 10 jaar oude Vat Gerijpte Genever. Ook doet genever qua kwaliteit niet onder aan whisky, maar is het qua prijs veel interessanter.

Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar

Voor deze genever combineerde Boomsma het beste van hun Hollandse roots met de rijke smaken verkregen uit kleine voormalige bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. Deze Oude Genever is maar liefst 10 jaar gelagerd. Een houtgerijpte genever wordt nog nauwelijks gemaakt, laat staan één van een decennium oud. Zoals ik hierboven al zei is deze genever te vergelijken met een malt whisky, maar dan van eigen bodem.

Boomsma, een Leeuwarderfamiliebedrijf, is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland. Al 135 jaar maken ze waar ze goed in zijn: waaronder genever, gin, en kruidenbitter Beerenburger. Ze selecteren alleen de beste grondstoffen en kunnen alles in house stoken. Zelfs de moutwijn, en dat is uniek in Nederland, wordt in eigen koperen ketels gebrouwen. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer: broer en zus Chantoine en Saskia Boomsma.

Persoonlijk word ik erg gelukkig van een bedrijf dat overduidelijk passievol is in wat zij doen en kwaliteit voorop hebben staan.

Martinez

De Martinez is, alhoewel hij minder bekend is dan z’n opvolger de Martini, één van de eerste klassieke cocktails. Verder lijkt deze cocktail ook behoorlijk op een Manhattan. Wanneer je kijkt naar het graankarakter van Amerikaanse whiskey in een Manhattan lijkt een Martinez ook meer naar een Manhattan dan een Martini. Echter, in Amerika werd de Martinez vooral gemaakt met gin waardoor het gelijk stukken meer op de Martini lijkt.

Omdat ik een Martinez met deze 10 jaar oude Vat Gerijpte genever ging maken heb ik de hulp ingeschakeld van een bevriende barvrouw. Samen hebben we de genever geproefd en een uniek Martinez recept gemaakt. Uiteraard met de klassieke ingrediënten als vermouth en maraschino, maar met nog wat extra ingrediënten waardoor de houtsmaak van deze genever goed tot recht komt.  

Martinez met Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Martinez met Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar

Martinez met Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd5 minuten
Porties: 1

Ingrediënten

 • 60 ml Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar
 • 15 ml zoete Vermouth
 • 15 ml Fino Sherry
 • 7.5 ml Amer picon
 • 7.5 ml Maraschino likeur
 • 3 druppels Coco bitters
 • ijsblokjes
 • Optioneel: Maraschino kers als garnering

Instructies

 • Vul het glas dat je voor je cocktail gaat gebruiken met ijsblokjes om af te koelen.
 • Vul een cocktail shaker met ijs en alle ingrediënten. Schud stevig.
 • Gooi de ijsblokjes uit je glas en schenk in met de cocktail. Serveer direct eventueel met een maraschino kers als garnering.