Ga terug
babka
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Babka met Nutella

Babka met nutella
Bereidingstijd30 min
Totale tijd3 uur
Gang: Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: babka

Equipment

  • cakeblik van ongeveer 22 cm

Ingrediƫnten

  • 7 gram droge instant gist
  • 300 gram melk, lauwwarm
  • 12 gram kristalsuiker
  • 500 gram patentbloem
  • 7 gram zout
  • 1 ei
  • 75 gram ongezouten roomboter, zacht

Verder

  • paar eetlepels nutella
  • gehakte hazelnoten
  • 100 gram water
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Voeg de gist toe aan de melk en klop door. Pas op, de melk moet lauwwarm zijn en niet heet anders gaat de gist dood. Weet je niet zeker of de gist leeft of het ligt al een tijdje, laat dan 5 a 10 minuten staan om te kijken of het schuimt. Als het schuimt is de gist actief.
  • Voeg dan de suiker, patentbloem, zout en het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg beetje bij beetje de boter toe en kneed tot het een glad deeg is dat niet aan de kom plakt en waar je een vliesje van kan trekken (uitgebreidere omschrijving met foto's staat hierboven). Dit kan zo'n 10 minuten duren.
  • Dek af en laat rijzen tot verdubbeld. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis.
  • Sla alle lucht uit het deeg en zet 20 minuten in de koelkast. Bebloem je aanrecht en rol het deeg uit tot een dunne lap even breed als je cakeblik lang is (dus ongeveer 22 cm).
  • Verwarm de nutella kort in de magnetron zodat het beter smeerbaar is en smeer een dunne laag over de gehele lap deeg. Strooi eventueel wat gehakte hazelnoten hierover, hoeveelheid naar smaak.
  • Rol het deeg op tot een sigaar, snij de uiteindes waar geen vulling zit eraf en snij dan door de helft. Maak een 'vlecht' met de twee strengen, dus het deeg wat naar elkaar toe als het is uitgerekt tijdens het vlechten en leg dan in de met bakpapier beklede cakeblik. Laat rijzen tot het deeg weer is verdubbeld.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de babka, wanneer het deeg is verdubbeld, 40 minuten af. Maak intussen een suikersiroop door het water en de suiker in een steelpan te verwarmen. Laat inkoken tot dit mengsel wat dikker is en smeer dit direct na het bakken over de babka.
  • Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur en dien dan op.