Ga terug
–+ servings
Monkeybread; plukbrood met suiker en kaneel
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Monkeybread; plukbrood met suiker en kaneel

Monkeybread; plukbrood met suiker en kaneel
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd2 uur
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: monkeybread
Porties: 1 brood

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 265 gram melk, lauwwarm
  • 25 gram kristalsuiker
  • 7 gram gedroogde instant gist
  • 400 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur (+ extra voor invetten bakvorm)

Verder

  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel
  • optioneel: poedersuiker met melk voor glazuur

Instructies

  • Meng de melk, suiker en gist en klop door. Voeg de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg het zout toe en laat kneden. Voeg beetje bij beetje de boter toe en laat tussendoor kneden totdat de boter is opgenomen voordat je de volgende portie toevoegt. Laat nu op stand 4/6 kneden totdat het deeg soepel is zonder structuur en je het deeg heel dun kunt uitrekken zonder dat het breekt. Dit is belangrijk om gluten te ontwikkelen maar ook zodat je deeg straks niet overal aan vast blijft plakken.
  • Dek, wanneer het deeg goed gekneed is, af met een schone vochtige theedoet of huishoudfolie en laat rijzen tot het deeg verdubbeld is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis maar houd rekening met minimaal een uur.
  • Vet de cakevorm in met boter en beleg met bakpapier, ik knip altijd stroken op maat.
  • Meng in een kom de basterdsuiker en kaneel.
  • Schraap het deeg met een deegschraper uit de kom en meet porties af van 25 gram. Rol balletjes van elke portie, probeer geen bloem te gebruiken, en rol daarna door het suiker/kaneelmengsel. Leg de bolletjes in het bakblik. Herhaal tot al het deeg op is.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat intussen het deeg kort een 2e keer rijzen, zo'n 20 minuten.
  • Bak je monkeybread 35 minuten af in de oven. Laat eerst 15 minuten afkoelen in de bakvorm en til er daarna voorzichtig uit om verder af te laten koelen op een afkoelrek.
  • Maak intussen, wanneer je dit wil, het glazuur door veel poedersuiker te mengen met een heel klein beetje melk.
  • Serveer de monkeybread lauwwarm, al is ie helemaal afgekoeld ook heel erg lekker.