Ga terug
Spareribs 3-2-1- methode
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Spareribs 3-2-1- methode

Spareribs 3-2-1- methode
Bereidingstijd20 min
6 uur 20 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: spareribs

Ingrediënten

  • 2 racks spareribs (extra dik bevleesd)

Voor fase 1, de dry rub

  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el zout (lijkt veel maar het vlees heeft het nodig)
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el uipoeder
  • 1 el cayennepoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 el knoflookpoeder

Voor fase 2, in folie

  • 50 gram ongezouten roomboter

Voor fase 3, bbq saus

  • bbq saus naar keuze

Instructies

  • Verwijder aan de holle kant van de ribs het vliesje. Dit kan je doen door er een dun mesje onder te steken en dan met keukenpapier het eraf te trekken. Herhaal met de 2e rack.
  • Meng de ingredienten voor de rub en smeer hier de ribs helemaal rondom mee in. Laat intrekken terwijl je de bbq aansteekt.
  • Voor de ribs willen we indirecte hitte, dus steek alle kooltjes aan één kant van de bbq aan. Bedek de andere kant met een aantal lagen folie en leg het liefst een folie bak daarom die de sappen van de garende ribs kan opvangen. Dus aan één kant heb je hete kooltjes en aan de andere kant (waar de ribs komen te liggen) folie. Breng de temperatuur naar 120 a 130 graden.
  • Leg de ribs rechts boven de folie met de vleeskant naar boven. Doe de deksel dicht en laat ongeveer 3 uur garen. Je hoeft alleen tussendoor te controleren dat de temperatuur redelijk gelijk blijft.
  • Tijd voor stap 2. Pak de ribs in met de vleeskant naar beneden en verdeel de boter over de holle kant. Pak helemaal in en leg dan met de vleeskant naar beneden weer op de bbq, zo kan het vlees goed in alle sappen marineren. Laat nu 1 a 2 uur garen (afhankelijk van de dikte dus).
  • Stap 3, haal de ribs voorzichtig uit de folie want ze zijn nu erg zacht. Leg met de vleeskant naar boven op de bbq. Je kunt controleren of de ribs gaar zijn door met een sateprikker erin te prikken. Voel je weinig weerstand, dan zijn ze goed. Houd er rekening mee dat deze laatste stap nog een half uur a 1 uur kan duren. Smeer de ribs pas in het laatste half uur in met de bbq saus. Hier zit veel suiker in dus kan verbranden als ze te lang op hitte blijven liggen.
  • Laat na deze laatste stap de ribs 5 minuten afkoelen en serveer dan.

Notities

Uiteindelijk zal je zelf een beetje moeten gaan bepalen welke gaarheid en structuur jij het lekkerst vindt. Er zijn vele manieren om ribs te bereiden en ze zullen vast allemaal heerlijk zijn. Belangrijk is dat je het proces leuk vindt en geniet van het maken naast het eten.