Smelt de boter in een pan en bak de uien op laag vuur totdat ze gekarameliseerd zijn. Let op, dit kan makkelijk een uur duren. Je wilt dat de uien heel zacht en donkerbruin zijn. Roer regelmatig door, breng halverwege op smaak met zout.
Verhit de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
Vet het bakblik in en leg de bladerdeeg erin. Druk de zijkanten wat aan, snij overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier op met hierop blindbakbonen (of gedroogde bonen oid). Bak 20 minuten, totdat de bodem licht goudbruin is en de zijkanten omhoog blijven staan.
Klop intussen in een kom de eieren los met de melk, slagroom, gruyere, de uien en tijm en breng het geheel op smaak met peper en zout (ik heb een halve theelepel gebruikt ongeveer).
Giet dit op je bladerdeeg bodem en bak het geheel nog eens 30 minuten af, tot enkel het midden nog licht trilt.
Laat afkoelen voordat je het opdient. Omdat er veel kaas doorheen gaat is de quiche erg smeuïg wanneer deze warmer is.