Go Back

Roomboter

Roomboter
Bereidingstijd5 min
Totale tijd5 min
Gang: basis, Bijgerecht, Ontbijt
Keuken: nederlands
Trefwoord: fermentatie, recept, roomboter
Porties: 15

Ingrediƫnten

  • 500 ml slagroom of zelfgemaakte creme fraiche

Instructies

  • Klop de slagroom of creme fraiche op totdat de boter zich gaat afscheiden van de karnemelk. Dit duurt zo'n 2 minuten,maar ga door met kloppen totdat je een klomp boter aan je garde hebt hangen. (pas wel op want het gaat spetteren)
  • Giet de karnemelk af en bewaar voor een ander recept (om bijvoorbeeld weer creme fraiche mee te maken).
  • We gaan nu de overige karnemelk uit de boter drukken. Karnemelk bederft sneller dan boter dus dat willen we eruit hebben. Vul je mengkom met boter met koud water en druk met een houten lepel de boter tegen de rand aan. Je zal zien dat het water snel troebel wordt.
  • Herhaal dit met elke keer vers water totdat het water helder blijft. Vorm de boter met 2 spatels tot een mooi blok en zet in de koelkast om wat harder te worden.

Notities

Je hebt nu ongezouten roomboter. Je kan er uiteraard voor kiezen om zout toe te voegen, maar ik doe dat liever achteraf op mijn brood.