Go Back

Tiropita

Filodeeg broodje gevuld met feta
Bereidingstijd20 min
Totale tijd35 min
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, lunch, Ontbijt
Keuken: Grieks
Trefwoord: feta, filodeeg, geitenkaas, tiropita
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 1 pak filodeeg a 10 vellen
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 150 gram feta
  • 100 gram ricotta
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 1 el dille
  • 50 gram boter , gesmolten
  • optioneel: sesamzaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de feta met de ricotta, parmezaanse kaas, Griekse yoghurt en dille. Prak goed fijn totdat het een smeuige massa is.
  • Pak een vel filodeeg, smeer licht in met boter en snij in 3 stroken. De vellen die ik had gekocht waaren in 3 gevouwen dus kon ze direct op de vouwnaad in 3 stroken snijden.
  • Leg een eetlepel kaasmengsel onderaan een strook. Vouw het linkerpuntje over de kaas geen naar rechts. Vouw vervolgens dit geheel weer naar links zodat je een driehoek hebt. Blijf doorvouwen totdat de strook opgevouwen is. Herhaal bij de overige stroken.
  • Leg alle driehoekjes op een bakplaat, smeer nogmaals in met wat gesmolten boter en besprekkel met sesamzaadjes (optioneel).
  • Bak ze in 20 af totdat ze mooi goudbruin zijn.

Notities

Je kan er dus ook voor kiezen alles in een ovenschaal te doen. Begin dan met 5 vellen filodeeg aan de onderkant (smeer wel elke laag in met boter, dit zorgt voor knapperige laagjes), dan het kaasmengsel, dan weer 5 vellen filodeeg erbovenop (smeer ook deze in met boter), smeer de bovenkant in met boter en bak af totdat het filodeeg mooi goudbruin is.