Pak een ovenschaal van 28 cm. Smelt de boter in een pannetje en vet de ovenschaal in.
Leg dan je eerste vel filodeeg in de schaal en bestrijk deze met boter. Herhaal dit totdat je 10 vellen filodeeg op de bodem hebt liggen (tussen elke laag filo en bovenop zit dus een laagje boter, dit zorgt straks voor die knapperige laagjes). Als het goed is heb je nu nog de helft van je boter over, dit gebruiken we straks voor de bovenste lagen filo.
Doe de noten (hou een handje pistache achter voor de garnering straks) met de kaneel en de kruidnagelpoeder in een keukenmachine en pulseer een aantal keer totdat alle noten goed zijn fijngehakt. Let op dat je niet te lang blijft malen, je wil geen puree of pasta, maar fijngehakte noten.
Doe de noten in je ovenschaal en begin dan met de bovenste lagen filo. Smeer weer een laagje boter tussen elke leeg. Als je alle lagen hebt gedaan bestrijk dan de bovenste laag filo met lekker veel boter en zet je ovenschaal in de koelkast. Laat dit 15 minuten staan. Dit zorgt ervoor dat je baklava straks makkelijker te snijden is.
Verwarm je oven tussendoor voor op 150 graden (hetelucht).
Haal je ovenschaal uit de koelkast en snij de baklava in. Dit kan op allerlei manieren, maar ik heb deze diamantvorm aangehouden.
Hak nu dat achtergehouden handje pistache noten fijn en garneer elk stukje baklava hiermee.
Bak je baklava in 1.5 a 2 uur af totdat alle filodeeg laagjes mooi bruin en knapperig zijn.
Nadat je de baklava in de oven hebt geschoven gaan wij de siroop maken. Doe in een steelpan alle ingrediënten en breng aan de kook totdat alle suiker gesmolten is. Haal dan van het vuur af en laat afkoelen.
Haal je baklava uit de oven als deze klaar is en giet direct de siroop erover. Het gaat lekker knisperen nu, heerlijk geluid!
Nu het moeilijkste deel… laat de baklava helemaal afkoelen en alle siroop opzuigen voordat je gaat proeven. Als je dit niet doet valt je baklava uit elkaar en dat zou zonde zijn!