Meng het gehakt met het ei, de paneermeel, 30 gram parmezaanse kaas, de peterselie en breng op smaak met peper en zout.
Maak gehaktballen van ongeveer 3 cm in diameter. Verhit de olie in een ruime pan en bak de gehaktballen rondom aan tot bruin. Haal uit de pan en zet opzij.
Voeg de knoflook en de ui aan de pan toe en fruit aan tot de ui zacht is.
Voeg de passata, de overige 40 gram parmezaan (+ eventueel de korst als je die hebt/als die over is), het takje basilicum, de oregano en chilivlokken toe.
Roer door en doe ook de gehaktballen weer in de pan. Laat dit 30 minuten met deksel op de pan sudderen, roer af en toe door.
Breng als laatste goed op smaak met peper en zout. Haal de basilicum (en eventueel de korst parmezaan) uit de saus.
Mocht je het met spaghetti willen serveren, kook de spaghetti dan net niet al dente en laat het op het einde meegaren in de saus tot al dente.