Ga terug
–+ servings
Brioche hamburgerbroodjes
Recept afdrukken
3.05 van 20 stemmen

Brioche hamburgerbroodjes

Brioche hamburgerbroodjes
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Frans
Trefwoord: brioche hamburgerbroodjes
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 50 gram lauwwarm water
  • 12 gram kristalsuiker
  • 7 gram droge instant gist
  • 250 gram volle melk
  • 1 ei (+ een extra ei voor de eggwash)
  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram zout
  • 75 gram roomboter, op kamertemperatuur

Instructies

  • Voeg de suiker en de gist aan het lauwwarme water toe en wacht een paar minuten. De gist begint te schuimen, zo weet je dat je actieve levende gist hebt.
  • Voeg de melk, het ei, de bloem en het zout toe en begin te kneden tot een samenhangend deeg.
  • Voeg dan eetlepel per eetlepel de boter toe en wacht tussendoor dat de boter is opgenomen in het deeg.
  • Blijf kneden (op stand 4&6 afgewisseld) tot je een soepel deeg hebt zonder grove structuur, dat niet aan de kom blijft plakken en wanneer je het deeg uitrekt met natte handen het niet afscheurt. Dit kan 10 minuten duren, maar check elke paar minuten.
  • Dek de kom met een vochtige theedoek af en laat rijzen tot verdubbeld. In een huis op 21 graden duurt dit gemiddeld een uur, als het kouder is kan het langer duren.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm bolletjes, bekijk het filmpje om te zien hoe. Leg, met minimaal 3cm ruimte tussen elkaar, op een bakplaat. Smeer in met een eggwash of dek voozichtig af met een andere hoge bakplaat dat het deeg niet aanraakt en laat nogmaals rijzen tot bijna verdubbeld. Dit gaat iets sneller dan de eerste keer, op 21 graden gemiddeld 45 minuten.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Smeer de broodjes nog een laatste keer in met de eggwash, doe er eventueleel wat sesamzaad op, en bak dan 20 minuten af tot goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een afkoelrek.

Notities

Hou je van lichtere broodjes, gebruik dan een heel ei voor je eggwash. Wil je de broodjes wat donkerder, gebruik dan enkel het eigeel voor de eggwash.