Ga terug
+ servings
pizzadeeg
Recept afdrukken
Laat je review achter!

pizzadeeg

pizzadeeg
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: pizzadeeg
Porties: 3 porties

Equipment

  • keukenmachine

Ingrediënten

  • 330 gram lauwwarm water
  • 7 gram droge instant gist
  • 500 gram patentbloem (of type 00)
  • 10 gram zout
  • 15 gram olijfolie
  • 5 gram honing

Instructies

  • Voeg alle ingrediënten aan een kom toe en kneed tot het deeg soepel is, zonder structuur en je kunt er een vliesje van trekken. Houd rekening met ongeveer 10 minuten kneden in een keukenmachine. Wil je zien hoe het deeg eruit hoort te zien, bekijk dan bovenstaand filmpje!
  • Dek het deeg af en laat rijzen tot verdubbeld. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de temperatuur, houd rekening met een uur wanneer het in huis ongeveer 21 graden is.
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke porties. Dit zijn medium pizza's. Is je gietijzeren pan kleiner of groter kan je de porties aanpassen. Bol het deeg op, leg op een bebloemd aanrecht of bakplaat, bebloem ook de bovenkant en dek af met een vochtige schone theedoek of huishoudfolie. Laat 45 minuten rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 230 graden.
  • Wanneer de rijstijd bijna klaar is, begin dan met het opwarmen van de gietijzeren pan. Vorm het eerste bolletje deeg uit tot een pizza, ik duw vanuit het midden naar buiten en houd een dikkere ring aan de buitenkant. Hoe ik dit precies doe zie je ook terug in het filmpje. Leg het deeg voorzichtig in de bloedhete pan en doe direct je toppings erop. Houd het vuur aan terwijl je dit doet, de pan mag niet afkoelen.
  • Wanneer de toppings erop zitten, zet de pan dan in de oven tot de kaas gesmolten is en de pizza gaar is. Dit duurt meestal zo'n 3 a 4 minuten.
  • Dien je pizza direct op en ga door met de volgende.

Notities

Je kunt gerezen pizzadeeg invriezen, maar je moet wel voorzichtig zijn want gerezen deeg is erg fragiel. In plaats van bloem moet je de bakplaat goed invetten, zet dan in de vriezer en wanneer het deeg bevroren is kan je het in een vriezerzakje doen. Laat een half uur tot uur ontdooien voordat je gaat bakken zodat je het deeg kunt vormen.