Witlofschotel met groentesaus en een bloemkoolpuree
Een koolhydraatarme witlofschotel met zelfgemaakte groentesaus en bloemkoolpuree
Bereidingstijd45 minuten min
Totale tijd1 uur uur
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: bloemkoolpuree, geitenkaas, koolhydraatarm, witlof
Servings: 4
VOOR DE PUREE
- 1 grote bloemkool
- 40 gram geraspte belegen kaas
- 2 eetlepels creme fraiche
- peper, veel zout
VOOR DE GROENTESAUS
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 250 ml kookroom (light)
- 1 theelepel bieslook
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel tuinkruiden
- 1/2 theelepel zout
OVERIG
- 6 stronken witlof
- 40 gram belegen geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden
Bereid de bloemkoolpuree zoals in het originele recept met de ingrediënten van dit recept.
Snij de witlof in stukken en kook in ruim water met een beetje zout gaar.
Nu gaan we de groentesaus maken. Verwarm de boter in een steelpan en
voeg dan de bloem toe. Roer dit even door en laat de bloem dan garen,
doe je dit niet dan smaakt je saus straks nog naar bloem. Na 2 minuten
moet dit een beetje zoetig ruiken en is je roux, zo heet dit,
lichtbruin. Voeg dan de kookroom toe en roer goed door zodat er geen
klontjes in zitten. Voeg alle kruiden toe en laat inkoken tot de juiste
dikte. Je wil een behoorlijk dikke saus hebben omdat we dit straks gaan
mengen met de witlof en witlof altijd erg nattig is. Proef je saus ook
nog even om te kijken of ook hier voldoende zout in zit.
Doe de gare en uitgelekte witlof in een ovenschaal en voeg de
groentesaus toe en meng dit. Verdeel de bloemkoolpuree over je witlof en
strooi als laatste de geraspte kaas eroverheen.
Bak af in de oven totdat de kaas gesmolten is, zo’n 10 minuten. Ik
persoonlijk vind het lekkerder als de kaas zacht blijft en geen
knapperig korstje krijgt.