Ga terug
+ servings
Super zachte witte bollen
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Super zachte witte bollen

Super zachte witte bollen
Cooking time40 min
Totale tijd3 uur
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: nederlands
Trefwoord: witte bollen
Porties: 12

Equipment

  • Bakplaat van 25 bij 32

Ingredients

Voor de tangzhong

  • 20 grams type 00 flour
  • 50 grams water
  • 50 grams full fat milk

for the dough

  • 7 grams dry instant yeast
  • 50 grams sugar
  • 120 grams volle melk, lauwwarm +extra voor insmeren deeg en insmeren brood
  • 330 grams type 00 flour
  • 7 grams salt
  • 1 egg, raw
  • 60 grams full fat butter at room temperature

Instructies

  • Maak de tangzhong door de melk, het water en de bloem al roerend te verhitten in een steelpan totdat je een papje hebt. Laat afkoelen.
  • Meng de gist met de suiker en de lauwwarme melk.
  • Voeg de bloem eraan toe en kneed kort door, voeg dan het zout, ei en de tangzhong toe en kneed door tot je een samenhangend deeg hebt.
  • Voeg al knedend beetje bij beetje de boter toe en laat kneden totdat je een deeg hebt dat niet plakt, van de rand van de mengkom afkomt, geen structuur heeft, dus glad is en waarbij de windowpane lukt (houd rekening met 10 minuten kneden op stand 4 a 6). Dek dan af en laat rijzen tot verdubbeld. Dit duurt ongeveer een uur, maar de precieze tijd is afhankelijk van de temperatuur in huis.
  • Sla alle lucht uit het deeg en haal met een deegschraper uit de kom. Verdeel in 12 porties van ongeveer 60 gram.
  • Belangrijk, zorg dat enkel de onderkant van je portie bebloemd is. Vouw de zijkanten naar binnen en knijp het deeg samen (daarom moet de bovenkant nog plakkerig zijn, anders blijft het deeg niet aan zichzelf plakken). Draai om, leg je hand op het bolletje en schuur dan in een cirkelvormige beweging het bolletje over het niet bebloemde aanrecht. De wrijving zorgt ervoor dat het deeg strak strekt. (mocht je dit niet snappen, in het artikel staat een link naar een Insta reel waarin ik dit proces laat zien).
  • Leg de bollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat van 24 bij 32 in 4 rijen van 3. Dek af (met de deksel van de bakvorm of een licht ingevette vel huishoudfolie) en laat rijzen tot verdubbeld en de bolletjes elkaar net wel of net niet aanraken.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Smeer, wanneer de bolletjes gerezen zijn, het deeg in met volle melk en bak 20 minuten af in de oven.
  • Smeer de bollen, direct als ze uit de oven komen, direct weer in met wat volle melk. Dit zorgt ervoor dat ze mooi gaan glanzen en dat de bovenkant ook wat zachter wordt.
  • Laat afkoelen (iig tot kamertemperatuur) en dien dan op. Omdat dit vers brood is, is dit het lekkerst op de dag zelf.