Ga terug

White bread

White bread
Cooking time30 min
Totale tijd30 min
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: nederlands
Trefwoord: brood, wit brood
Porties: 1 bread

Ingredients

  • 500 grams flour
  • 330 ml lukewarm water
  • 10 grams salt
  • 7 grams yeast

Instructies

  • Meng het bloem met 300 ml water (de 30 ml houden we even achter de hand) tot een samenhangend deeg. Dek de kom af en laat dit 30 minuten staan (autolyse, is om de gluten te versterken)
  • Meng de 30 ml water met de gist, klop door met een vork totdat de gist opgelost is. Voeg toe aan het deeg en kneed door. Voeg dan het zout toe en kneed door totdat het deeg soepel is en uitrekt wanneer je een stukje pakt. Als het scheurt moet je verder kneden, dan zijn de gluten nog niet genoeg ontwikkeld.
  • Vorm van je deeg een bol, leg in een kom, dek af en laat een uur rijzen, of totdat het deeg duidelijk in formaat gegroeid is.
  • Haal je deeg voorzichtig uit de kom en vouw alle 4 de zijkanten terug neer het midden. Draai je bol om zodat de vouwnaad aan de onderkant zit en schuif dan voorzichtig heen en weer over het aanrechtblad totdat er een mooie strakke bol gevormd is. Doe dit weer terug in de kom met de naad kant naar boven (dus de bovenkant van je brood straks naar beneden), dek af en laat nog een uur rijzen of tot wanneer, als je het deeg indruk, het deeg langzaam terugveert maar niet helemaal zodat er nog een deukje achterblijft. Dit is het teken dat je deeg genoeg heeft gerezen en klaar is om te bakken.
  • Verwarm de oven mét pan voor op 250 graden (of zo heet als je oven gaat). Omdat de pan straks bloedheet is als we ons deeg erin doen krijg je meteen dat stomende effect dat we willen.
  • ls je oven en pan voorverwarmd zijn leg dan het deeg met de naadkant naar beneden voorzichtig op een vel pakpapier. Je kan nu het deeg insnijden, dit zorgt ervoor dat als je brood nog gaat rijzen, hij op deze plekken zal uitzetten. Op deze manier heb je dus controle over hoe je brood eruit zal komen te zien. Als je een denkbeeldige lijn aan de bovenkant van je deeg bedenkt snij ik mijn deeg meestal naast deze lijn aan beide kanten in, doe dit ongeveer 4 mm diep.
  • Haal je pan uit de oven en laat je bakpapier met deeg er voorzichtig inzakken, let wel op dat je pan nu echt heel heet is dus. Doe de deksel er weer op en zet 15 minuten in de oven.
  • Na de 15 minuten haal je de deksel eraf en bak je het brood voor nog eens 15 minuten zodat de korst mooi bruin is.
  • Laat helemaal afkoelen voordat je het brood snijdt.