zuurdesem foccacia

(Zuurdesem) focaccia

Porties: 4 a 6

Actieve kooktijd: 45 minuten

Totale bereidingstijd: 3 uur en 10 minuten


Ik wilde dit weekend zuurdesem foccacia maken, maar verdorie…ik had gewoon geen tijd voor een rijstijd van 12 uur of meer.

Maar ik wilde per se een foccacia met zuurdesemsmaak dus toen bedacht ik me, ik kan natuurlijk ook een combinatie van zuurdesem en gist gebruiken. Verder heb ik nog een uit de kluiten gegroeide rozemarijnplant staan dus dat wilde ik ook gebruiken.

In dit recept heb ik zuurdesem enkel en alleen voor de smaak toegevoegd, dus als je geen desem hebt, laat het dan gewoon weg. Heb je geen desem, maar zou je het wel graag willen maken, kijk dan hier voor een weekschema en tips en tricks.

Foccacia is heerlijk met enkel wat olijfolie en zeezout, maar ik heb een broodje belegd met roomkaas, rucola en rosbief en dat was ook echt een aanrader, zo lekker!

Ingrediënten

  • 190 gram zuurdesemstarter
  • 310 gram water
  • 10 gram honing
  • 7 gram zout
  • 15 gram olijfolie
  • 1 zakje gist

Bereidingswijze

1. Meng je starter samen met het water, de honing, olijfolie en gist. Klopt eventjes door.

2. Meng je bloem met het zout. Giet het vocht erbij en kneed totdat je een soepel deeg hebt. Als je je deeg uitrekt moet het uitrekken tot een dunne vlies. Breekt het snel af? Kneed dan verder, dan zijn de gluten nog niet genoeg geactiveerd.

3. Doe je deeg in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat een uur rijzen op een warme plek.

4. Kneed vervolgens je deeg nog even kort door en rol of spreid uit op een bakplaat bet bakpapier. Dek weer af en laat nogmaals een uurtje rijzen.

5. Verwarm je oven voor op 200 graden. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg en besprenkel dan met olijfolie, zeetzout en rozemarijn. Bak 25 minuten in de oven.

6. Laat afkoelen en zij dan in reepjes of blokjes.

enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch