fattoush salade met feta

Salade met komkommer, radijs, feta en pita.

Mijn versie van een fattoush, een typisch Libanese salade.

Porties: 2 a 3

Actieve kooktijd: 15 minuten

Totale bereidingstijd: 30 minuten


Sinds wij in Libanon zijn geweest ben ik nog meer van de Libanese keuken dan ik al was. Zo heb ik een heerlijke hummus met dukkah op mijn site staan, maar een fattoush kan natuurlijk ook niet ontbreken.

Dit recept is wel iets anders dan wat je in Libanon krijgt, vandaar dat ik het mijn versie van een fattoush noem. Het scheelt niet heel veel! Ik voeg bijvoorbeeld feta toe want dat vind ik gewoon een hele fijne toevoeging.

Ook wordt in het origineel vaak een anders soort broodvulling gemaakt, maar ik vind hier pita brood wel makkelijk. Dat is tenminste overal te krijgen.

Heerlijk fris en zomers

Deze salade vind ik een ideale zomerse maaltijd of bijgerecht. Door de yoghurt dressing en de kruiden heeft deze salade een hele frisse smaak en door de munt krijg ik meteen een Midden Oosten smaaksensatie. Ik heb er gegrilde lamspiesjes bij geserveerd en dat was samen een fantastische maaltijd.

Koolhydraatarme versie

Je zou natuurlijk de pita weg kunnen laten voor een koolhydraatarme variant, maar heel eerlijk…dat adviseer ik niet. De pita zuigt een deel van de dressing op en heeft een heerlijk mondgevoel. Deze salade is niet hetzelfde zonder dat!

Ingrediënten

  • 2 kleine romaine slakropjes of 1 grote krop fijn gesneden
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • halve komkommer in dunne plakjes gesneden
  • 5 radijsjes in dunne plakjes gesneden
  • 1 bosui in ringetjes gesneden
  • 50 gram griekse yoghurt
  • scheutje volle melk
  • 50 gram feta
  • 2 kleine pitabroodjes – spelt
  • handje verse bladpeterselie
  • handje verse munt
  • sumac als garnering

Bereidingswijze

  1. Rooster de pita’s totdat ze heel hard zijn. Zoals ik zei zuigen ze straks een groot deel van de dressing op dus roosteren we ze nu totdat ze heihard zijn zodat ze straks niet papperig worden.
  2. Meng de griekse yoghurt met een klein beetje melk zodat de griekse yoghurt iets dunner is van structuur, zodat je het als dressing kan gebruiken.
  3. Meng de sla met de tomaat, komkommer, radijs, bosui, peterselie, munt, feta en de dressing en meng alles goed.
  4. Scheur dan de pita in kleine stukken en meng door je salade. Laat dit 10 minuten staan zodat alle smaken kunnen intrekken.
  5. Serveer met sumac over je salade gestrooid.

Zoals ik al zei is dit heerlijk als maaltijd maar ook als bijgerecht van een barbecue of zoals ik heb gedaan met (lam)spiezen.

Enjoy!

4.4/5 (10 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.