Ga terug
+ servings
Franse uiensoep met Armagnac
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Franse uiensoep met Armagnac

Franse uiensoep met Armagnac
Bereidingstijd30 min
Totale tijd3 uur 30 min
Gang: lunch, voorgerecht
Keuken: Frans
Porties: 3

Ingrediënten

  • 75 gram roomboter
  • 600 gram witte uien, in halve ringen gesneden
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 60 ml armagnac
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 8 sneeën stokbrood
  • 200 gram gruyère, geraspt

Instructies

  • Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe, bak aan tot ze zacht zijn en transparant beginnen te worden. Breng op smaak met peper en zout en voeg de suiker toe. Zet op laag vuur en laat ongeveer een uur lang karamelliseren, roer af en toe door. Je wilt donkerbruine, zachte en zoete uien. Voeg de bloem toe en laat 2 minuten meebakken.
  • Blus de uien af met de armagnac en laat het vocht verdampen.
  • Voeg de bouillon, rozemarijn en tijm toe en laat de soep minimaal 30 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Verhit intussen de oven voor op 200 graden. 
  • Rooster de sneeën stokbrood in de oven tot net een beetje krokant, zo’n 5 minuten. 
  • Verdeel de soep over 4 ovenbestendige soepkommen, leg per kom 2 sneetjes stokbrood op de soep en verdeel hier de gruyère over.
  • Bak af in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Dien direct op, maar pas op want de kommen zijn bloedheet.