Ga terug
+ servings
chocolade toffee cookies
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Chocolade toffee cookies met bruine boter

Chocolade toffee cookies met bruine boter
Bereidingstijd30 min
Totale tijd12 uur
Gang: Tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: chocolade toffee cookies
Porties: 25

Equipment

  • ijsschep

Ingrediënten

Voor de toffee

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker

Verder

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 3 gram vanille extract
  • 300 gram tarwebloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 240 gram 70% chocolade, grof gehakt
  • 100 gram toffee
  • flaky zeezout

Instructies

  • Verhit voor de toffee de boter in een steelpan, voeg wanneer dit gesmolten is de suiker toe en klop met een garde stevig door tot de boel gaat borrelen. Laat dan staan, maar klop geregeld door, totdat het mengsel lijkt op gesmolten pindakaas. Dit duurt ongeveer 10 minuten. (de suikerkorrel is helemaal opgelost/gesmolten).
  • Merk je dat de boter gaat scheiden van de suiker, haal de pan dan van het vuur en klop stevig door met de garde tot alles weer gemengd is en zet dan weer op het vuur.
  • Zodra het mengsel lijkt op gesmolten pindakaas (als je een thermometer gebruikt, je moet tussen de 149 en 154 graden zitten), giet de karamel dan op een bakplaat met bakpapier en spreid een beetje uit. Laat afkoelen terwijl je door gaat met de rest. Pas op, niet aanraken want het is echt bloedheet.
  • Voor de bruine boter, smelt de boter in een steelpan en laat op het vuur staan. Roer af en toe door. De boter gaan schuimen en wordt langzaam bruin, dit duurt ongeveer 8 minuten maar is afhankelijk van hoe groot je pan is. Je wil echt bruine boter hebben met zwarte spikkels en de geur is een beetje notig. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Wanneer de toffee afgekoeld is, is het een harde plak geworden. Sla in kleine stukken met een (vlees)hamer.
  • Meng de bruine boter met de 2 suikers. Voeg de eieren één voor één toe en meng tot ze goed zijn opgenomen. Voeg de vanille, bloem en bakpoeder toe en spatel door tot alle bloem is opgenomen.
  • Voeg als laatste de chocolade en de toffee toe en meng door.
  • Zet het cookiedough in de koelkast, schep na 2 uur bollen deeg met een ijsschep, leg op een bakplaat. Dek af en laat dan nog eens minimaal 10 uur maar max 70 uur afkoelen in de koelkast.
  • Wanneer je klaar bent om te bakken, verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte). Bak de cookies per 5 af, ze lopen behoorlijk uit tijdens het bakken, voor 13 minuten.
  • Zijn de cookies niet mooi rond, gebruik dan een rond uitsteekvorm om ze wat terug in model te brengen (hoe precies laat ik zien in het filmpje in het artikel). Ze zijn nog erg zacht na het bakken dus laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats dan voorzichtig naar een afkoelrek.
  • Herhaal met de rest. Je kunt de cookies 3 a 4 dagen in een luchtdichte container bewaren.