Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
Meng voor de crumble in een mengkom de bloem met de suiker en boter. Wrijf met je vingers de boter fijn, kneed het mengsel daarna tot een samenhangend deeg en verkruimel het. Zet apart in de koelkast.
Meng de appels met de suiker, het kaneel en de gember. Zet apart.
Klop met de platte menghaak van een standmixer de boter met de suiker op tot een romige massa. Schraap indien nodig het mengsel van de zijkanten af en toe naar beneden. Voeg één voor één de eieren toe en klop door tot deze zijn opgenomen. Voeg de crème fraîche toe en klop door tot alles goed gemengd is. Meng in een andere kom het zout, het bakpoeder en de bloem en voeg toe aan het beslag. Meng totdat alles nét gecombineerd is.
Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel de helft van het beslag erin, gebruik de bolle kant van een lepel hiervoor want het is een dik beslag. Verdeel de appels eroverheen en verdeel dan de andere helft van het beslag hieroverheen. Is het makkelijkst om lepels beslag erover te verdelen en daarne voorzichting uit te spreiden.
Verdeel vervolgens de crumble gelijkmatig over de cake. Bak 1 uur af in de oven tot de cake gaar is. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de bakvorm en laat vervolgens verder afkoelen op een afkoelrek
Bestuif de cake eventueel met poedersuiker voor het opdienen. Het is ook lekker om er slagroom bij te serveren. Je kunt de cake 2 dagen afgedekt buiten de koelkast bewaren of 3 tot 4 dagen afgedekt in de koelkast, maar laat de cake dan eerst op temperatuur komen voordat je hem opdient.