Ga terug
+ servings
profiteroles
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Profiteroles

Profiteroles
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: toetje, Tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: profiteroles
Porties: 15 stuks

Equipment

  • Spuitzak met spuitmond

Ingrediënten

  • 250 gram water
  • 100 gram volle melk
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram tarwebloem
  • 2 gram zout
  • 4 eieren
  • 300 gram pure chocolade, grof gehakt
  • slagroom

Instructies

  • Breng in een steelpan de water, melk en boter aan de kook. Wanneer het kookt en alle boter gesmolten is, voeg de bloem en het zout toe.
  • Meng dit, op het vuur, totdat er een soort stevige deegbol ontstaat.
  • Laat eventjes wat afkoelen en meng dan één voor één de eieren erdoorheen. Het deeg zal gaan scheiden bij het toevoegen van de eerste eieren, maar dit komt weer samen nadat je goed hebt gemengd. Je kunt dit overigens ook doen in een standmixer met de platte deeghaak
  • Doe het beslag in de spuitzak en spuit bolletjes te grootte van kleine soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 3cm vrij tussen de soezen, het zet nog behoorlijk uit tijdens het bakken. Deze worden van medium formaat, wil je kleinere soezen, maak dan kleinere hoopjes beslag.
  • Bak de soezen ongeveer 20 minuten, tot goudbruin en gaar. Trek tijdens het bakken niet de oven open, dan kunnen ze instorten. Haal of uit de oven, prik met een mes een gaatje in de onderkant en zet nog 2 minuten terug in de oven. Zo drogen ze ook goed vanbinnen of laat helemaal afkoelen in de oven.
  • Wanneer de soezen afgekoeld zijn, smelt dan de chocolade au bain marie (in een kom op een pannetje met water). Dip ze in de chocolade en laat de chocolade uitharden.
  • Prik vlak voor het serveren een gaatje in de zijkant van het soesje en vul met slagroom. Je kunt hiervoor een bus slagroom gebruiken, je kunt dan mooi met het tuitje in het soesje om te vullen, of zelf opgeklopte slagroom. Gebruik dan ook weer een spuitzak met spuitmond.
  • Dien direct op. Gevulde soezen kun je niet goed bewaren. Ongevuld kan je ze 2 a 3 dagen in de koelkast bewaren.