Ga terug
–+ servings
Japans melkbrood gemaakt met een tangzhong
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Japans melkbrood gemaakt met een tangzhong

Japans melkbrood gemaakt met een tangzhong
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: lunch
Keuken: Japans
Trefwoord: tangzhong
Porties: 1 brood

Equipment

  • Broodbakvorm 27.5x15

Ingrediënten

Voor de tangzhong

  • 20 gram patentbloem
  • 50 gram water
  • 50 gram volle melk

Voor het deeg

  • 7 gram gist
  • 50 gram suiker
  • 120 gram lauwwarme volle melk
  • 330 gram patentbloem
  • 7 gram zout
  • 1 ei (+ een extra ei voor insmeren deeg)
  • 60 gram roomboter, op kamertemperatuur (+extra voor insmeren brood)

Instructies

  • Maak de tangzhong door de melk, het water en de bloem al roerend te verhitten in een steelpan totdat je een papje hebt. Laat afkoelen.
  • Meng de gist met de suiker en de lauwwarme melk.
  • Voeg de bloem eraan toe en kneed kort door, voeg dan het zout, ei en de tangzhong toe en kneed door tot je een samenhangend deeg hebt.
  • Voeg al knedend beetje bij beetje de boter toe en laat kneden totdat je een deeg hebt dat niet plakt, van de rand van de mengkom afkomt, geen structuur heeft, dus glad is en waarbij de windowpane lukt. Dek dan af en laat rijzen tot verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in 3 porties, vorm elke portie in een rolletje en leg in een ingevet bakblik. Laat weer rijzen tot verdubbeld.
  • Verhit intussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Smeer de bovenkant van het deeg in met losgeklopt ei en bak 30 minuten af tot goudbruin en gaar.
  • Smeer de bovenkant van het brood na het bakken direct in met gesmolten boter en laat dan afkoelen op een afkoelrek. Door het goed invetten van het bakblik kan je het brood er zo uit halen.
  • Je kunt dit brood een paar dagen bewaren in een luchtdichte verpakking al vind ik het de eerste dag het lekkerst.