Ga terug

geplette aardappelen met patatas bravas saus

geplette aardappelen met patatas bravas saus
Bereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur 15 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, spanje
Trefwoord: geplette aardappelen
Porties: 2

Ingrediƫnten

Voor de aardappelen

  • 400 gram krieltjes, met schil
  • 2 el ongezouten roomboter, gesmolten
  • 2 el zonnebloemolie
  • zout

Voor de patatas bravas saus

  • 1 blik tomaat in blik
  • 1/2 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl pikante paprikapoeder
  • 1/2 tl cayenne (optioneel, maar ik hou van iets meer pit)
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • verse peterselie naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte)
  • Kook de aardappelen in ruim water gaar. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe groot ze zijn, maar reken op 15 minuten. Zodra je ze met een vork makkelijk door kunt prikken zijn ze gaar. Giet af en laat even staan zodat ze droog kunnen stomen.
  • Meng de gesmolten boter met de zonnebloemolie.
  • Leg de aardappelen op een bakplaat en plet met een vork. Dep in met je boter/zonnebloemolie mengsel en breng op smaak met zout.
  • Bak af in de oven tot goudbruin en krokant, zo'n 30 a 40 minuten.
  • Maak intussen de patatas bravas saus. Pureer de tomaat, ui, knoflook, paprikapoeder, cayenne, zout, peper en zuiker tot een gladde saus. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan en voeg de saus hieraan toe. Laat 15 minuten pruttelen (let op: spettert behoorlijk) en laat dan afkoelen.
  • Serveer de aardappelen met de saus en garneer met verse peterselie.