Ga terug

Cruffin

Cruffins met nutella
Bereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur 15 min
Gang: Ontbijt
Keuken: Frans
Trefwoord: cruffin
Porties: 12

Equipment

  • muffin bakvorm voor 12 muffins

Ingredi├źnten

  • 1 portie croissantdeeg
  • nutella naar smaak
  • 1 ei, opgeklopt
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 tl kaneel

Instructies

  • Wanneer je alle stappen van het bladerdeeg recept hebt gevolgd en het deeg heeft de laatste 30 minuten in de koelkast gelegen (stap 7 in het croissantrecept) ben je klaar om met dit recept verder te gaan.
  • Rol het deeg, op een licht bebloemd aanrecht, uit tot een lap van ongeveer 30 cm (breedte) bij 20 cm (lengte). Verwarm intussen de pot nutella in de magnetron zodat de pasta makkelijk smeerbaar is.
  • Smeer het deeg in met een dun laagje nutella, houd de randjes vrij. Rol het deeg dan op zodat je een sigaar hebt van 25 cm lang.
  • Snij 12 plakken deeg van ongeveer 2.5 cm dik en leg in de muffinvorm. Dek licht af met huishoudfolie (tip: smeer de folie in met een klein beetje olijfolie zodat het niet aan het deeg blijft plakken) en laat rijzen tot verdubbeld, ongeveer 45 minuten maar dit is afhankelijk van de temperatuur in huis.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  • Smeer de muffins na het rijzen voorzichtig in met het opgeklopte ei en bak ze dan af tot goudbruin, ongeveer 15 minuten.
  • Meng intussen in een kommetje of diep bord de suiker met de kaneel. Wentel de cruffins na het bakken hier direct doorheen. Wanneer ze teveel afgekoeld zijn blijft de suiker namelijk niet meer plakken.
  • Je kunt de cruffins direct opdienen.

Notities

Wil je dit de avond van tevoren maken zodat je de cruffins in de ochtend alleen nog maar hoeft af te bakken, dan kan dat ook!
Stel je wilt op zondag dit voor het ontbijt, dan is het stappenplan als volg:
Vrijdag avond: Maak het deeg, dek af en zet in de koelkast.
Zaterdag: volg alle stappen voor het lamineren van het deeg.
Zaterdag avond: rol het deeg uit, smeer in met nutella, rol op, snij plakken en leg in een muffin vorm. Dek nu goed af met eerst huishoudfolie en stop dan het geheel in een plastic tas. Op deze manier weet je zeker dat het deeg niet uitdroogt 's nachts. 
Zondag ochtend: Verwarm de oven voor en bak de cruffins direct vanuit de koelkast af (wel eerst insmeren met opgeklopt ei).
Tijdens het afkoelen van het deeg in de koelkast zal het door blijven rijzen, maar dat proces vertraagt steeds meer. Hoe kouder de koelkast staat, hoe sneller het deeg afgekoeld is, hoe beperkter de rijs is. Ik zelf zet mijn koelkast in dit soort gevallen op 5 graden.