Ga terug
+ servings
lasagne met gehaktballen
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Lasagne met gehaktballen

Lasagne met gehaktballen
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Italiaans
Trefwoord: lasagne met gehaktballen
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 gram half om half gehakt
  • 75 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 1`` tl peper
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • scheutje zonnebloemolie voor het bakken

Voor de tomatensaus

  • 700 gram passata
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 1 stengel basilicum
  • korst van Parmezaanse kaas

Voor de bechamelsaus

  • 1 el ongezouten roomboter
  • 1 el bloem
  • 300 ml melk
  • zout

Verder

  • 300 gram lasagne vellen
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram parmezaanse kaas

Instructies

  • Meng voor de gehaktballen alle ingrediënten (exclusief de zonnebloemolie) en rol ballen met een diameter van 2 cm.
  • Verhit wat zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem en bak de gehaktballen rondom aan tot bruin (helemaal gaar hoeft niet, gaart nog verder in de saus).
  • Voeg de passata toe aan de pan, samen met het verkruimelde halve bouillonblokje en roer voorzichtig door. Kneus de basilicum (knijp de basilicum fijn) en voeg samen met de korst van de parmezaan toe aan de saus. Leg een deksel op de pan en laat 30 minuten op zacht vuur pruttelen. Haal daarna de korst van de parmezaan uit de saus.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Wanneer de saus bijna klaar is, maak dan de bechamel. Verhit de boter in een steelpan en voeg, wanneer dit gesmolten is, de bloem toe. Roer een minuutje door om de bloem te garen. Voeg beetje bij beetje de melk toe en laat op het vuur staan totdat je een dikke saus hebt. Breng op smaak met wat zout.
  • Begin met het opbouwen van de lasagne, begin met een laagje saus met 1/3 van de gehaktballen. Strooi een handje geraspte mozzarella hierover, dan een laag pasta. Herhaal 2x dus zodat je 3 lagen saus, mozzarella en pasta hebt. Je eindigt dus met een laag pasta.
  • Verdeel hier de bechamelsaus overheen. Zorg dat alle pasta bedekt is want de pasta kookt gaar in de saus.
  • Verdeel dan de rest van de mozzarella en de parmezaan over de bechamel en bak 20 minuten af in de oven. Zet de oven vervolgens op de grill stand en bak nog kort (blijf erbij want dit gaat snel) tot de kaas gaat bubbelen.
  • Laat 10 minuten afkoelen en dien dan op.

Notities

De reden dat ik de oven laag hou is omdat de kaas anders krokant bakt en ik hou van een zacht gesmolten kaas op mijn lasagne. Het laatste grill momentje kleurt de kaas nog mooi goudbruin.