Ga terug

Griekse pita

Griekse pita
Bereidingstijd20 min
Totale tijd1 uur 20 min
Gang: Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Griekse pita pizza
Porties: 8

Ingrediënten

  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 gram patentbloem
  • 240 gram lauwwarm water
  • 15 gram olijfolie
  • 7 gram zout

Instructies

  • Meng het water met de gist en klop even goed door. Laat dit dan 5 minuten staan totdat het lekker gaat schuimen. Nu is je gist geactiveerd.
  • Meng je bloem met het zout, giet hier de olijfolie overheen en je gist/water. Meng of met de hand of met een keukenmachine totdat er een elastisch deeg ontstaat (zie opmerking boven). Je deeg mag nog iets plakkerig zijn, maar moet wel makkelijk van de rand van je kom of van je handen afkomen. Dek de kom af en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek. Ik zet mijn deeg meestal ergens in het zonnetje, dan gaat het rijzen lekker snel.
  • Na een uur is je deeg ongeveer verdubbeld. Druk alle lucht uit je deeg en verdeel dan in 8 gelijke stukken, geen zorgen dit hoeft niet heel precies. Bestuif je aanrecht met bloem en rol het eerste deegbolletje uit tot een pita.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak je pita op laag/medium vuur aan beide kanten mooi bruin. Zet het vuur dus niet te hoog want de pan wordt na 2 pita’s erg heet en dan branden ze aan.
  • Herhaal dit met alle 8 pita’s en breng als laatste nog even extra op smaak met oregano en een wat zout.